logo F1online.sk

Dostali sme z auta maximum, hovoria v McLarene

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 3. 2024

Úsmevy v McLarene. Obaja piloti sa zhodli, že tretí rad na štartovom rošte je zrejme to najlepšie, v čo mohli aktuálne dúfať. Pre britský tím je to historicky najlepšia kvalifikácia v Džidde.

Doterajším kvalifikačným maximom v Saudskej Arábii totiž bolo siedme miesto Landa Norrisa z roku 2021. V sobotu bude Norris štartovať zo šiestej priečky, hneď za svojím tímovým kolegom Oscarom Piastrim.

„Som celkom šťastný! Myslím si, že toto je maximum, čo sme z auta mohli dostať. Máme za sebou dobrú kvalifikáciu, až na ten môj dotyk so stenou. Nemyslím si, že sa dnes dalo dosiahnuť ešte viac,“ povedal Oscar Piastri, ktorý v piatok vyhral internú kvalifikačnú bitku a odštartuje piaty.

Otázkou je, či sa budú oba McLareny pozerať v sobotu viac dopredu, alebo za seba, kde číhajú Mercedesy. „Čo sa týka áut pred nami, možno sa môžeme pobiť s Fernandom. Red Bull i Ferrari sú príliš ďaleko. A nesmieme zabúdať na Mercedes za nami, ktorý je rýchly. Budeme sa teda zrejme pozerať na oba smery, dopredu i dozadu,“ doplnil Austrálčan.

Lando Norris sa sťažoval na balans svojho monopostu, no pri mikrofónoch sa už usmieval. „Dobrá kvalifikácia, určite lepšia než pred rokom,“ zažartoval britský pilot pri spomienke na uplynulý rok, keď kvôli svojej chybe vypadol už v Q1.

„Dostali sme z auta maximum. Na poslednej zmesi čerstvých pneumatík som urobil dobrý krok. Zvolil som si alokáciu 4-2-1 (štyri zmesi mäkkých pneumatík, dve stredných a jedny tvrdé, pozn. red), kvôli čomu som mal v kvalifikácii trochu nevýhodu, no verím, že sa mi to môže vrátiť sa v pretekoch. S dneškom som naozaj spokojný,“ vyhlásil Lando Norris.

McLaren teda svojím pilotom na tento víkend rozdelil pneumatikové stratégie. „S Landom sme sa zamerali na pneumatikovú stratégiu viac smerom k pretekom, preto je fajn, že je tak vysoko na štarte. Pri Oscarovi sme chceli maximalizovať kvalifikačný potenciál, čo aj výborne splnil,“ zhodnotil šéf tímu Andrea Stella.

Súvisiace články