logo F1online.sk

Som trochu sklamaný, lebo auto malo na postup do Q3, hovorí po náročnej premiére Bearman

Oliver Bearman
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2024

Veľmi nečakaný zvrat udalostí. Carlos Sainz vynechal stredajšie mediálne povinnosti v Džidde, absolvoval štvrtkové voľné tréningy, aby sa v piatok ráno po pretrvávajúcich zdravotných problémoch zistilo, že trpí akútnym zápalom slepého čreva. Španiel musel podstúpiť operáciu a nečakaný „povolávací rozkaz“ dostal len osemnásťročný mladík Oliver Bearman.

Pilot Formuly 2, o ktorom sa intenzívne hovorí v súvislosti s Haasom na rok 2025, dostal jeden voľný tréning v nereprezentatívnych podmienkach, aby sa predviedol. Večer ho v kvalifikácii čakala náročná úloha. Q2 prerušili červené vlajky, čo situáciu ešte sťažilo, a tak sa anglický mladík musel uspokojiť s jedenástym miestom, čo nie je vôbec zlý výsledok, ale Ollieho nenaplnil úplnou spokojnosťou, najmä keď ho od postupu delilo len 36 tisícin sekundy.

„Dnes ráno som sa zobudil a mentálne som sa pripravoval na preteky Formuly 2, do ktorých som mal štartovať z desiateho miesta, ale nakoniec z toho bol tretí tréning a kvalifikácia vo Formule 1,“ povedal po piatku Oliver Bearman pre televíziu Sky. „Nie je to ideálna situácia a Carlosa mi je veľmi ľúto. Prajem mu všetko dobré. Pre mňa je to fantastická príležitosť, aj keď som trochu sklamaný.“

„Trať sa veľmi prudko vyvíja. Kvalifikáciu vo Formule 2 sme absolvovali v pomerne ranej fáze víkendu. Okruh má za sebou strmú evolúciu. Úroveň priľnavosti je však skrátka neuveriteľná. Po mojom prvom kole som bol v šoku. Vo Formule 2 jazdíte na limite auta, vo Formule 1 je to na limite jazdca. Je to o tom, čo je jazdec pripravený urobiť. Je to skvelý pocit, ale chce to nejaký čas, kým si na to zvyknete. Je to však skvelá zábava,“ priznal Bearman.

Prísni fanúšikovia asi budú súhlasiť, že Ollie to mohol dostať do Q3, ale nezabudnime, že zajazdil takmer identický čas ako Lewis Hamilton. Bolo to naozaj blízko a stále platí, že v sobotných pretekoch môže získať hromadu bodov. „V tejto chvíli na seba nie som veľmi hrdý. Pretekár vo mne vie, že auto bolo dosť rýchle na postup do Q3, takže som trochu sklamaný. Ale myslím si, že keď sa po pár dňoch obzriem späť, budem celkom hrdý na to, čo sa mi dnes podarilo,“ povedal britský mladík.

Ako sa vlastne dá hodnotiť výkon osemnásťročného chlapca na jednej z fyzicky najnamáhavejších tratí a v jednom z najrýchlejších áut na rošte? Oliver bol vystavený obrovskému tlaku a ustál ho, aj keď výsledok možno nie je na sto percent podľa jeho predstáv.

„Bolo to veľmi tesné, naozaj veľmi tesné, preto to bolí o niečo viac. Urobil som chybu pri mojom prvom pokuse, takže som to musel skúsiť znovu, ale pneumatiky na tom už neboli najlepšie. Bola to moja chyba a plne si to priznávam,“ povedal Bearman pre F1 TV, ktorý taktiež dostal otázku, aké sú jeho ciele pred pretekmi.

„Len doviezť auto do cieľa. Pokúsim sa získať nejaké body, čo by bol príjemný bonus, ale chcem pozbierať kilometre a získať skúsenosti. Budú to moje prvé preteky, takže toho nemôžem očakávať veľa. Okrem toho, toto je náročná trať,“ dodal britský mladík.