logo F1online.sk

Verstappen očakáva vyrovnanú kvalifikáciu, aj keď „ostatní viac vytočili motory“

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2024

Je to zrejme obraz, na ktorý si budeme musieť zvyknúť. Nech vyzerajú výsledky tréningov akokoľvek vyrovnane, prevaha Red Bullu v pretekovom tempe je skrátka príliš výrazná. Aj keď priniesol prvý deň v Džidde niekoľko zaujímavostí, k narušeniu celkového obrazu rozhodne nedošlo.

Keď Fernando Alonso zajazdil s pomerne veľkým prehľadom najrýchlejší čas v druhom voľnom tréningu, pôsobil jeho Aston Martin úplne inak ako v Bahrajne. Samozrejme, aj minulý víkend ukázal monopost AMR24 kvalitné kvalifikačné tempo a potom v pretekoch prepadol. Niečo podobné môžeme očakávať aj v Džidde.

Rovnako tak môžeme očakávať, že Red Bull bude na tomto okruhu opäť nedostihnuteľný. Pred týždňom nakladal Max Verstappen v pretekoch súperom asi štyri desatiny na kolo a veľmi podobný obraz môžeme očakávať aj tento víkend.

„Myslím si, že to bol dobrý deň,“ povedal po skončení prvých dvoch tréningov Verstappen. „V prvom tréningu je trať zakaždým trochu šmykľavá, aj keď musím povedať, že na mestský okruh bolo všetko veľmi dobre pripravené a trať nebola príliš špinavá. V druhom tréningu sme mali dobré tempo, v pretekových aj kvalifikačných simuláciách, takže celkovo sme sa toho veľa naučili.“

Drobná poznámka k „mestskému okruhu“ v Džidde. Túto trať už nemôžeme považovať za mestskú v pravom zmysle slova. Niektoré jej úseky kedysi slúžili ako cesty mimo motoristických podujatí, ale dnes je už celoročne uzavretá. Pred pár týždňami sa tu napríklad uskutočnili trojdňové testy dievčenskej série F1 Academy, čo len dokazuje, že z Džiddy sa stal permanentný okruh v pravom zmysle slova.

„Samozrejme, je tu pár vecí, ktoré chceme vylepšiť pri jazde na jedno kolo. Myslím si však, že ostatné tímy viac vytočili svoje motory, podobne ako v Bahrajne, takže aj to musíme brať do úvahy. Keď sme začali pretekové simulácie, mal som veľmi dobrý pocit. S tým som spokojný,“ povedal dobre naladený Verstappen.

„Cítim sebadôveru aj pri jazde na jedno kolo, ale podľa mňa bude všetko opäť veľmi tesné. Povedal by som, že niektoré tímy boli v kvalifikačných simuláciách asi rýchlejšie než my, ale naše auto je zas lepšie v tých pretekových,“ dodal Max.

Súvisiace články