logo F1online.sk

Ušil Mercedes auto na mieru Hamiltonovi? Takto to nefunguje, vysvetľuje Allison

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 3. 2024

George Russell sa pred niekoľkými dňami médiám posťažoval, že Mercedes ušil tohtoročný monopost na mieru Lewisovi Hamiltonovi. Technický riaditeľ „strieborných šípov“ James Allison však pilotove slová popiera a vysvetľuje, že niečo také vo svojej podstate ani nie je možné.

Russell mal od Hamiltona v Bahrajne jasne navrch – a to aj napriek tomu, že zápasil s technickými problémami. Mladší z jazdcov Mercedesu sa navyše domnieva, že oproti sedemnásobnému šampiónovi bol znevýhodnený aj v tom, že monopost W15 bol ušitý na mieru jeho tímového kolegu.

Na otázku, či su Russellove tvrdenia pravdivé, Allison odvetil: „Každý rok sa usilujem vyrobiť čo najrýchlejšie auto za pomoci všetkých nástrojov, ktoré sú k dispozícii. Piloti vstupujú do výrobného procesu so svojimi podnetmi a my sa ich snažíme zohľadňovať, ale sú len malým faktorom pri rozhodovaní, ktorým smerom sa vývoj auta uberie.“

„Je tomu tak najmä preto, že pripomienky jazdcov nemajú vplyv na to, či je auto rýchle, alebo nie. Piloti obvykle pripomienkujú veci, ktoré nemajú čo dočinenia s rýchlosťou auta,“ vysvetlil Allison.

Mercedes sa na začiatku minulej sezóny viditeľne trápil. Rozhodol sa preto vzdať sa vtedajšieho konceptu a akonáhle tak urobil, výsledkovo takmer okamžite pookrial. O to väčšmi bolo prekvapujúce, keď sa niektorými neúspešnými riešeniami tímu z Brackley rozhodol inšpirovať Red Bull. Allison však vysvetľuje, že dizajnové prvky prioritnú úlohu nezohrávajú. Oveľa dôležitejšie vraj je, čo sa skrýva pod krytom motora.

„Domnievam sa, že keby ste (vlaňajší) kry motora (Mercedesu) umiestnili na ktorýkoľvek monopost v boxovej uličke, o veľa rozdielov by sa to nepostaralo. Oveľa dôležitejšie je to, čo sa skrýva pod krytom motora.“

„V minulom roku sme sa rozhodli vzdať bezbočnicového konceptu predovšetkým preto, aby sme sa ďalej nemuseli zamýšľať nad tým, či nám toto riešenie spôsobuje problémy, alebo nie.V konečnom dôsledku sa však prechod na iný koncept o veľký rozdiel nepostaral,“ dodal Allison.