logo F1online.sk

Marko o Pérezovi: Veľký úspech je už len to, že ho Max nezničil

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2024

Red Bull opúšťal Bahrajn s plným bodovým ziskom. Na trati teda nemohol urobiť nič lepšie a nemohol dosiahnuť viac. Tlaku odolal aj Sergio Pérez, ktorý v kvalifikácii trochu zakopol, ale v sobotných pretekoch naplno využil pretekové tempo monopostu RB20 a prepracoval sa na druhé miesto. Mexičan tak po prvom súťažnom víkende dostával pochvaly.

Viac ako dvadsaťsekundová strata na tímového kolegu nie je niečo, s čím by sa mal akýkoľvek jazdec chváliť, ale v Red Bulle sú zvyknutí na ďaleko horšie výsledky od tímových kolegov Maxa Verstappena. Holandský pretekár absolútne dominoval, ale Pérez za ním nestratil ani bod navyše, čo je pre jeho tím najdôležitejšie v boji v Pohári konštruktérov.

„Áno, odjazdil veľmi dobré preteky,“ povedal poradca Red Bullu Helmut Marko. „Nezabúdajme, že hodnú chvíľu bol zaseknutý za Mercedesom a Ferrari, ale akonáhle sa dostal do čistého vzduchu, jazdil konkurencieschopné časy. Ale áno, má Maxa za tímového kolegu, takže veľký úspech je už len to, že ho nezničil.“

Trošku zvláštne vidieť, ako šéf chváli svojho jazdca za to, že ho tímový kolega „nezničil“, ale vzhľadom na históriu Red Bullu sa to dá pochopiť. Tento tím momentálne trápia iné starosti, ale v tomto roku nás bude veľmi zaujímať aj budúcnosť Sergia Péreza. Ten je bez zmluvy na rok 2025 a na konci minulej sezóny čelil nemalým otáznikom.

Jeho (ešte stále) šéf Christian Horner dostal v Bahrajne otázku, aké minimálne ciele musí Checo splniť, aby si vyslúžil predĺženie zmluvy od Red Bullu. „Nie sú stanovené žiadne kritériá. Musí skrátka urobiť dosť, aby si to miesto zaslúžil. Dnes sa mu podarilo dosiahnuť, čo musí dosahovať,“ povedal Horner.

Samotný Pérez bol po prvých pretekoch spokojný s novým autom aj s výsledkom. „Zmena konceptu bola určite riskantná, ale všetko fungovalo. Auto je z hľadiska vyváženia veľmi podobné tomu, ktoré sme mali minulý rok, ale je jednoducho lepšie vo všetkých oblastiach,“ povedal mexický pretekár.

„Ako každý, aj my sa učíme o našom novom aute. Veľa sa toho naučíme na rozličných okruhoch. Dúfajme, že tento progres bude pokračovať a že sa nám podarí vyvinúť lepší monopost než našim súperom,“ dodal Pérez.

Súvisiace články