logo F1online.sk

Russell je v siedmom nebi, takú pohodu v aute ešte nezažil

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 3. 2024

Keď George Russell po troch sezónach vo Williamse prestupoval do Mercedesu, azda sníval o tom, aké konkurencieschopné auto zrazu dostane a koľko víťazstiev nazbiera. Nakoniec prišlo len jedno. Britský jazdec až teraz zažíva, aké je to mať pod sebou vskutku dobre skonštruovaný monopost.

Tretie miesto v kvalifikácii je pre Mercedes veľmi dobrý výsledok. George Russell ho vybojoval vďaka kolu 1:29,485, ktoré za pole position Maxa Verstappena zaostalo len o tri desatiny sekundy. Pred pár rokmi by sa to strieborným šípom málilo, no dnes je všetko iné.

George Russell si nevedel vynachváliť nový vietor, ktorý do tímu priniesol Mercedes W15. “V posledných dvoch rokoch sme s nastaveniami mohli robiť hocičo, ale tie vrodené problémy monopostu boli stále tam,” pripomenul strastiplné roky plné poskakovania a nekonzistentných výkonov.

Situácia sa zmenila a pilot Mercedesu zažíva časy, aké v jeho formulovej kariére nemajú obdoby. “Teraz máme auto, v ktorom sa s Lewisom cítime oveľa komfortnejšie, môžeme naň viac zatlačiť, môžeme byť agresívnejší pri výbere nastavení. Bahrajn bol zatiaľ vždy špecifický okruh, no pozrite sa na nás: Sme na treťom mieste! Som veľmi šťastný za prácu, ktorú odviedol náš tím. Teším sa na to, čo príde zajtra.”

Lewis Hamilton sa nechal počuť, že v sobotu stavil na iné nastavenia ako jeho mladší tímový kolega. Sľubuje si od toho lepšie pretekové tempo. George Russell na druhej strane bude štartovať z výhodnejšej pozície, nuž uvidíme, ktorá cesta bola tá správna.

Russell však prezradil, že Mercedes sa celkovo viac koncentroval na kvalifikáciu. “V tomto športe sa vám vždy nepodarí čisto získať, vždy hľadáte balans. Od testov sme auto výrazne zmenili a dramaticky sme vylepšili našu kvalifikačnú rýchlosť. Bude to na úkor pretekového tempa? Pravdepodobne, ale stále sme v dobrej pozícii zabojovať o druhé miesto.”

O druhé miesto… To prvé bude pravdepodobne patriť Red Bullu s číslom 1 na kapote. “Keby sme z tejto rovnice odňali Maxa Verstappena, myslím si, že Formula 1 ešte nikdy nebola vzrušujúcejšia. Štyri tímy sú v rozmedzí dvoch desatín sekundy.”

“Podľa mňa sa to bude niesť celou sezónou. Drobné detaily rozhodujú o vašej štartovej pozícii. Mám z toho pocit, akoby som sa vrátil do čias F2 a F3. Na túto sezónu a na zajtra sa veľmi teším. Zažili sme skvelý štart,” zhodnotil rodák z King’s Lynn.