logo F1online.sk

Horner uniknuté dokumenty nekomentuje. Médiám hrozia žalobami

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 3. 2024

Svet Formuly 1 je opäť hore nohami. Tentoraz sa o búrku postaral anonymný zdroj, ktorý sa rozhodol zverejniť údajné dôkazy z utajovaného vyšetrovania Christiana Hornera. Šéf Red Bullu ani po ich zverejnení nič nekomentuje a médiá si musia trikrát rozmyslieť, či niečo z uniknutých dokumentov použijú.

Odkaz na priečinok Google Drive so 79 snímkami konverzácie sa začal šíriť ako mor. Podľa BBC ho dostalo 149 ľudí priamo prepojených s Formulou 1 a ďalší zástupcovia médií po celom svete. Je jasné, že takto rozšírený materiál nie je možné udržať pod pokrievkou.

Novinári sa tak už pokúsili zastihnúť Christiana Hornera a požiadať ho o reakciu na to, čo sa udialo. “Nebudem komentovať anonymné špekulácie. Opakujem však, že vždy som popieral všetky obvinenia,” zdôraznil šéf červených býkov. “Rešpektoval som integritu nezávislého vyšetrovania a po celý čas som spolupracoval s jeho priebehom. Bolo to dôsledné a férové vyšetrovanie nezávislého právnika, a je ukončené so zamietnutím sťažnosti. Zostávam plne koncentrovaný na štart sezóny.”

Overiť autenticitu zverejnených dokumentov je prakticky nemožné bez vyjadrenia niekoho, kto je súčasťou vyšetrovania. Podobné snímky z konverzácie, ktoré sa už šíria aj medzi fanúšikmi F1, je totiž veľmi jednoduché vyfabrikovať. Bez ohľadu na ich autenticitu však Hornerovi nijako nepomáhajú a nik sa nebude čudovať, ak sa 50-ročný Brit rozhodne aj pre právne kroky.

Novinárka Julianne Cerasoliová z padoku informovala o tom, že britské médiá môžu mať problémy, ak niečo z konverzácie zverejnia. “Anglické médiá práve od právnikov dostávajú odkazy, že ak zverejnia obsah toho, čo dnes dostali, tak budú zažalované. Tento príbeh ešte ani zďaleka nie je na konci.”

Nemecký Bild buď žiadne upozornenie nedostal, alebo naň vôbec nedbal. V článku pre predplatiteľov totiž sľubuje “vysoko explozívny obsah” z uniknutej komunikácie a “štipľavé fotografie”.

Wolff a Brown žiadajú o transparentnosť

Ešte pred zverejnením snímkov z konverzácie sa v Bahrajne konala tlačová konferencia šéfov tímov, na ktorú boli pozvaní aj zástupcovia Mercedesu a McLarenu. Jednou z preberaných tém bolo aj vyšetrovanie Red Bullu, ktoré sa o slovo transparentnosť ani neobtrelo.

Generálneho riaditeľa McLarenu Zaka Browna to vyrušilo. Žiada, aby zasiahla Medzinárodná automobilová federácia a preskúmala detaily vyšetrovania. “Čítal som to vyhlásenie. Naďalej je však okolo celej veci plno špekulácií a otázok. Regulačný orgán má autoritu a zodpovednosť voči nášmu športu a našim fanúšikom. Myslím si, že my všetci vo Formule 1 sme jej ambasádormi na trati, ale aj mimo nej, ako to vidíte aj v iných športoch. Oni by sa mali presvedčiť, že všetko prebehlo maximálne transparentne.”

Keby sa podobný prípad objavil v McLarene, jeho šéf je presvedčený, že by k nemu pristúpili s väčšou vážnosťou. “Ja mám v McLaren veľkú dôveru. Rovnako ako väčšina spoločností, aj my sme mali isté problémy sa museli sme sa s nimi popasovať. Dokázali sme to veľmi transparentným, férovým a promptným spôsobom. To je všetko, čo k tomu môžem povedať.”

“Aj túto ďalšiu tému (o Hornerovi, pozn. red.) treba riešiť, a to zo strany regulátora. Oni majú na to autoritu a zodpovednosť,” zdôraznil Brown.

Podľa Tota Wolffa by sa mala v celej veci angažovať aj Formula 1. Nemôže navonok prezentovať, aké všetky morálne hodnoty zastáva, keď si pri takejto téme vystačí s krátkym vágnym stanoviskom.

“Pristupujeme k tomu so správne nastaveným morálnym kompasom a hodnotami, keď počúvame o týchto špekuláciách?” spytuje sa Toto Wolff. “Z pozície športu si nemôžeme dovoliť nechávať veci vo vágnej a skrytej rovine pri takýchto kritických témach, pretože raz nás to dobehne.”

“Žijeme vo veľmi transparentnom svete a v konečnom dôsledku sa stanú rôzne veci. My ako organizácia máme povinnosť sa na to pozrieť a ak je všetko OK, pohnúť sa ďalej. Pokúšať sa to potlačiť však môže byť veľmi krátkozraké,” pokračoval šéf strieborných šípov.

Ak sa náhodou ukáže, že Red Bull sa snažil vec len zamiesť pod koberec, môže to poškodiť nielen obraz jeho značky, ale aj Formuly 1. “Ja netvrdím, že sa to stalo,” uviedol Wolff na margo obvinení Christiana Hornera. “My stojíme obďaleč a sledujeme to.”

“Keď však vidím vyhlásenia a časový sled udalostí, nepripomína mi to moderný prístup k veciam v skutočnom svete. Ale možno je to len Formulou 1. Možno sme my v našej malej bubline a hovoríme si, že je to OK,” uzavrel.

Súvisiace články