logo F1online.sk

Sme v okolí bodov, znie z McLarenu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 2. 2024

McLaren rozhodne zažil lepšie prvé tréningy než pred rokom, keď bol v Bahrajne úplne na chvoste. Na druhej strane, výkonnosť MCL38 zatiaľ ani nijako neohuruje. V tíme sa skloňuje najmä ambícia bodovať, na rozdiel od pódií z druhej polovice minulej sezóny.

Lando Norris v prvom tréningu v nereprezentatívnych podmienkach a na mäkkej zmesi skončil druhý. Podvečer mu preto zostala už len jedna mäkká sada, a keďže mu rýchle kolo nevyšlo, obsadil poslednú priečku.

„Nebol to môj najlepší deň. Nepodarilo sa mi dať vždy všetko dokopy, no snáď som si tým prešiel a v piatok odvediem lepšiu prácu. Pre tím to však bol dobrý začiatok, skúsili sme pár vecí a napredovali sme v pochopení auta. Stále je však pred nami veľa vecí, ktoré potrebujeme skúsiť a zrýchliť,“ skonštatoval Lando Norris.

Zdá sa, že McLaren minimálne v úvode ročníka nebude tak blízko špičke ako na viacerých tratiach v druhej polovici predošlej sezóny. Na druhej strane, prvé tréningy ešte nemožno brať ako bernú mincu, viac ukáže až piatková kvalifikácia.

„Myslím si, že postavenie Red Bullu na čele je jasné. Ferrari je blízko a pri Mercedese bolo jasné, že nebude zlý. V kvalifikácii je to vždy ešte tesnejšie, Haas je tiež hore, pritom ani nezmenil svoje auto! Kvalifikácie v Bahrajne bývajú nevyspytateľné. Potrebujeme dostať z nášho balíčka všetko, čo sa dá,“ doplnil britský pilot.

Oscar Piastri dodal tímu optimizmus výsledkom z druhého tréningu, v ktorom zaznamenal piaty najrýchlejší čas so stratou štyroch desatín na prvé miesto. McLaren navyše po FP2 skonštatoval, že tempo jazdcov na dlhú vzdialenosť vyzeralo sľubne, čo môže byť dobrý signál smerom do víkendu.

„V druhom tréningu som sa v aute cítil dobre, a to ako v kvalifikačnej jazde, tak aj v pretekovej simulácii. Myslím si, že sme na tom solídne. Nachádzame sa viac-menej tam, kde sme predpokladali. Na niektoré jazdy sa potrebujeme detailnejšie pozrieť. Celkový pocit je však pozitívny,“ vyhlásil Oscar Piastri.

Austrálsky pilot vo svojich ambíciách na tento víkend spomenul najmä body. „Sme v mixe s ostatnými. Red Bull nevyzerá tak rýchlo ako sme predpokladali, no až v piatok uvidíme, koľko si toho schovávali. Poradie je tesnejšie, Mercedes i Fernando vyzerajú dobre. Podľa mňa sme v okolí bodovaných miest,“ uzavrel.

V samotnom tíme vládne po prvom dni sezóny spokojnosť. „Nemali sme žiadne závažné problémy a prešli sme naším testovacím programom. Pracovali sme aj na nastavení i pochopení pneumatík v týchto chladnejších podmienkach. Vyzerá to tak, že sme v dobrej pozícii na to, aby sme získali body,“ skonštatoval šéf tímu Andrea Stella.

Súvisiace články