logo F1online.sk

Red Bull neprešiel skúškou transparentnosti. Horner: Nemôžem vám nič povedať

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 2. 2024

Výzvy na transparentnosť boli márne. Red Bull uzavrel interné vyšetrovanie šéfa a generálneho riaditeľa svojho tímu Christiana Hornera s tým, že boss stajne je čistý a viac sa k tomu nikto nebude vyjadrovať. V súčasnosti tak vieme len to, že Horner niečo spravil, čelil vyšetrovaniu a to ho nakoniec očistilo. Nič viac.

Všetko ostatné zostalo v rovine špekulácií. Médiá informovali o obťažovaní na pracovisku, ktorého obeťou mala byť zamestnankyňa tímu. Toto obťažovanie pritom malo mať sexuálny podtón. Oficiálne však nevieme ani to, či išlo skutočne o zamestnankyňu a či Horner skutočne urobil niečo sexuálneho charakteru.

Red Bull uzavrel celú záležitosť ešte pred prvým bahrajnským tréningom a teraz zrejme dúfa, že dianie na trati pošle celú kauzu do zabudnutia. Spoločnosť celú vec komunikovala spôsobom, ktorý smrdí snahou všetko ututlať. Verejnosť dúfala, že všetko jej bude objasnené – koniec koncov, vo svojich stanoviskách to žiadali aj šéfovia F1, FIA a tímov –, ale to sa nestalo.

V rovnakom duchu sa nesie aj prvé verejné vyjadrenie Christiana Hornera, ktoré poskytol reportérovi britskej Sky Craigovi Slaterovi priamo v bahrajnskom padoku. Dozvedeli sme sa z neho však len to, ako je možné odpovedať na rovnakú otázku trikrát celkom odlišným spôsobom. „Ja som len rád, že celý proces skončil. Samozrejme, nemôžem to ďalej komentovať. Teraz sa veľmi sústredím na veľkú cenu a sezónu, ktorá je pred nami. Pokúsime sa obhájiť oba naše tituly,“ povedal Horner.

Slater sa však nedal a položil ďalšiu otázku: myslí si šéf Red Bullu, že týmto je celá kauza uzavretá? „Nemôžem vám poskytnúť žiadny ďalší komentár. Celý proces prebehol a závery sú známe, takže asi tak…“ povedal Horner.

Slater to skúsil aj do tretice a tentokrát z opačnej strany: ľutuje Christian, že sa to celé rozoberalo na verejnosti? „Opäť, ako som povedal, obávam sa, že vám nemôžem poskytnúť žiadny ďalší komentár na túto tému. Som rád, že som tu v Bahrajne a tím sa sústredí na sezónu, ktorú má pred sebou,“ odbil dopytujúceho sa redaktora šéf Red Bullu do tretice.

Na záver ešte padla otázka, či je tím po celej tejto búrke naďalej jednotný. Horner pri odpovedi nezaváhal. „Tím nikdy nebol silnejší,“ vyhlásil.

Veľmi podobne prebehol rozhovor na túto tému s Helmutom Markom pre nemecké médiá. „Nebol som do toho zapojený. Nemôžem a nechcem to komentovať,“ odkázal Rakúšan.

Súvisiace články