logo F1online.sk

Mercedes vyvíjal auto podľa Lewisa, potvrdil Russell

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 2. 2024

Po predsezónnych testoch sa Mercedes javí byť v oveľa lepšej forme ako vlani. Určite za to môže aj skutočnosť, že v Brackley sa vlani poučili z mnohých chýb a konečne počúvli Lewisa Hamiltona. George Russell konštatuje, že veľkú časť vývoja usmerňoval práve Hamilton.

Odchod sedemnásobného majstra sveta bude pre Mercedes obrovská rana. Inžinieri prídu o jedného z najskúsenejších jazdcov vo Formule 1, ktorý nevie len jazdiť, ale aj poradiť inžinierom, čo treba na aute vylepšiť. To prináša výsledky. Samozrejme za predpokladu, že ho vypočujú.

Tentoraz si ho vypočuli a malo by sa to ukázať aj na potenciáli Mercedesu W15. “Myslím si, že sme sa pekne odrazili. V konečnom dôsledku však záleží len na jednej veci, na časoch na kolo,” potýkal George Russell. “Spolu s Lewisom sme sa vynasnažili pomôcť nasmerovať tím tam, kam sa chceme uberať.”

Väčšie slovo mal však Hamilton. “Samozrejme pri Lewisových skúsenostiach bola veľká časť auta vyvíjaná podľa jeho želaní,” pokračoval mladý Brit a vzápätí potvrdil, že Hamiltonovi bolo splnené jedno z jeho najväčších prianí. “V aute sedíme viac vzadu ako vlani, ale ide aj o bočnice na štýl Red Bullu a iné usporiadanie riadiaceho stĺpika.”

“Je fajn, že to tím vypočul, ale potrebujeme, aby sa to všetko odrazilo aj v časoch na kolo,” uvedomuje si skutočnú podstatu všetkých zmien George Russell.

Mercedes si teda dal povedať a konečne vypočul Hamiltonove odporúčania. Ako sme sa však dozvedeli v prvý februárový deň, sedemnásobný majster sveta sa čoskoro vyzlečie z kombinézy Mercedesu. Z pohľadu strieborných šípov by preto bolo výhodné, keby skôr počúvali nového ťahúňa tímu, ktorým je práve Russell.

Boli niektoré aspekty monopostu vyvíjané aj podľa jeho predstáv? “Samozrejme,” zareagoval bez váhania Russell. “Ja vkladám svoju dôveru do konštruktérov a aerodynamikov. Ja nie som expert na aerodynamiku, mojou prácou je čo najlepšie využiť balík, ktorý mám k dispozícii.”

“V posledných dvoch rokoch sme veľmi jasne videli, aké sú naše obmedzenia. Spolu s Lewisom sme vždy mali podobné poznámky, no s mierne odlišným smerovaním. On hovoril často o pozícii sedadla, ja som zas spomínal nestabilnú zadnú časť,” rozoberá predmety záujmu jednotlivých strán Russell.

“Veríme, že ten problém sme odstránili, možno vďaka niekoľkým zmenám, do ktorých sme sa pustili. Nikdy neexistuje jeden liek na všetko,” zdôraznil 26-ročný Brit.