logo F1online.sk

Hornerova stolička je pevná. Pre Thajčanov je ako nevlastný syn, hovorí Schumacher

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 2. 2024

Pokiaľ sa preukáže, že obvinenia Christiana Hornera zo sexuálneho obťažovania sa zakladajú na pravde, predstavenstvo Red Bullu urobí všetko pre to, aby odvolalo Brita z pozície šéfa tímu. Ak však nezíska súhlas thajských spolumajiteľov, ktorí vlastnia 51% spoločnosti, previnilec zotrvá na čele stajne aj naďalej. A v tom spočíva kameň úrazu – thajskí partneri sa zrejme vyslovia za Hornerovo zotrvanie.

Za čias Dietricha Mateschitza by Red Bull obdobným problémom nečelil. Ak by sa Christian Horner postaral o škandál niekoľko rokov dozadu, najvyšší predstavitelia „červených býkov“ by s ním bez mihnutia oka vyrazili dvere. V súčasnosti to však nie je také jednoduché.

Po smrti rakúskeho mecenáša musia všetky dôležité rozhodnutia, vrátane personálnych, odobriť thajskí spoluvlastníci, ktorými sú Júvitjovci. A to predstavuje dosť veľký problém. Thajská rodina, resp. jej hlavný predstaviteľ, má totiž mimoriadne blízko k Hornerovi, a za predpokladu, že by si to situácia vyžadovala, by sa neváhal postaviť na Britovu stranu.

„Pre Čalerma (Júvitju, pozn. red.) je Horner akýmsi odchovancom,“ uviedol Ralf Schumacher pre F1-Insider.com. „Stál by pri ňom za každých okolností. A či sa nám to páči, alebo nie, realita je taká, že naše západné hodnoty, kde dbáme na rovnosť, ešte nedorazili do Thajska. Tam sa na ženy nazerá inak.“

Napriek tomu, že verdikt v kauze „Horner“ ešte nepadol, Eddie Jordan je presvedčený o tom, že sa šéf Red Bullu skutku dopustil. Ír sa preto nazdáva, že by mal tím z Milton Keynes vyvodiť zodpovednosť, a to čím skôr, inak príde aj o to posledné renomé, ktoré mu zostalo.

„Zažil som veľa nesprávnych rozhodnutí, ale situácia v Red Bulle je tá najabsurdnejšia vec, akú som kedy videl. Samozrejme, pre Hornera dosiaľ platí prezumpcia neviny. Verí však niekto tomu, že si zamestnankyňa všetko vymyslela?“

„Nech to dopadne akokoľvek, Red Bull už beztak stratil obrovskú dávku imidžu. Niekto to musí vziať na svoje plecia (a učiniť rozhodnutie),“ poznamenal Jordan.

Súvisiace články