logo F1online.sk

Russell po prvom dni v Mercedese W15: V tomto aute sa jazdí lepšie

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Poučený niekoľkými nezdarmi z predchádzajúcich dvoch sezón má Mercedes pred novým ročníkom vysoké ambície vrátiť sa do bojov o víťazstvá. Zatiaľ to nevyzerá zle. George Russell po prvom dni hodnotí monopost s označením W15 pozitívne: V porovnaní s minulým rokom sa v ňom vraj jazdí lepšie, čo bol jeden z cieľov technického oddelenia.

George Russell mal v stredu monopost čisto len pre seba. Počas ôsmich hodín jázd odkrúžil 122 kôl, pričom popoludnie si vyhradil na celú pretekovú simuláciu s pneumatikami C2 a C3. Kvalifikačné simulácie a ani nič, čo by sa im podobalo, sme v jeho podaní nevideli, a tak Russell obsadil až dvanáste miesto so stratou 2,765 sekundy.

Mercedesu sa síce mierne zdržania nevyhli, no program napokon príliš nenarušili. Cieľ prvého testovacieho dňa sa podarilo splniť, a síce nazbierať dostatok dát o novom monoposte.

“Bolo skvelé si prvýkrát naplno zajazdiť v Mercedese W15,” rozhovoril sa o svojich dojmoch George Russell. “Už od začiatku som mal pocit, že máme dobrý základ, od ktorého sa môžeme odraziť.”

“Odjazdili sme veľa kôl a máme kopu dát, ktoré môžeme počas noci skúmať. Deň sme uzavreli na pomerne dobrej pozícii a počas nasledujúcich dvoch dní na tom môžeme stavať,” pokračoval 26-ročný Brit. “Budeme sa však koncentrovať na maximalizovanie počtu odjazdených kilometrov, aby sme sa toho viac naučili, nie až tak hľadať optimálne okno tohto auta.”

Lewis Hamilton sa vlani nechal počuť, že už po prvom dni vedel, že ho čaká ťažký rok. Slová jeho tímového kolegu o “pozitívnom základe” preto znejú sľubne. “Celkovo sa vo W15-tke jazdí lepšie ako v minuloročnom aute.”

Presne to Hamilton žiadal od svojho tímu a Toto Wolff to kvitoval. Ak má jazdec dôveru vo svoj monopost, môže na to viac pritlačiť a hľadať cenné desatinky. Russell si však uvedomuje aj starú formulovú pravdu, ktorej sa oplatí držať: Lepšie je mať rýchle a neposlušné auto ako naopak. Mercedes však vlani nemal auto ani rýchle, ani poslušné.

“Vieme, že tu nejde o pocit, ale o rýchlosť. V každom prípade dnes to bolo o učení sa, nie o hľadaní výkonu. Na týchto testoch sa koncentrujeme sami na seba. Až o týždeň uvidíme, ako sme na tom v porovnaní s ostatnými. Prvý deň bol pozitívny a ja sa teším na piatok, keď sa do auta vrátim,” pousmial sa Russell.