logo F1online.sk

Marko chváli prístup Red Bullu pri vyšetrovaní Hornera

Helmut Marko a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Vyšetrovanie Christiana Hornera je momentálne najdôležitejšou témou vo Formule 1. Šéf Red Bullu lieta v nemalých problémoch a jeho osud je naďalej otázny. Videli sme ho však na predstavení nového monopostu RB20, na ktorom rečnil, ako keby sa nechumelilo. Podľa niektorých informácií bude prítomný aj na predsezónnych testoch v Bahrajne. Podľa poradcu Red Bullu Helmuta Marka prebieha jeho vyšetrovanie dôkladne a veľmi správne, keďže nie je dôvod sa ponáhľať.

Názory sa rôznia. Podľa niektorých sú tieto dni labuťou piesňou šéfa Red Bullu. Iní si zas myslia, že keď mu umožnili predstaviť nový monopost RB20 – a zrejme mu dovolia aj vycestovať do Bahrajnu –, tak je jeho pozícia naďalej veľmi silná. Red Bull sa k celej situácii vyjadruje len veľmi stroho a dokonca vraj inštruoval novinárov, aby sa pri predstavení nového auta na túto tému príliš nepýtali.

Na rozdiel od pretekárskeho tímu a celej spoločnosti sa k prípadu už vyjadrili Formula 1 a Medzinárodná automobilová federácia. Aj z ich slov však cítiť, že napäto očakávajú závery vyšetrovania, ktoré vedie nezávislý právnik.

„V súvislosti s nezávislým vyšetrovaním, ktoré v súčasnosti vedie Red Bull GMbH, FIA zdôrazňuje, že kým nebude vyšetrovanie ukončené a známy jeho výsledok, nebude sa k nemu ďalej vyjadrovať. FIA je naďalej odhodlaná dodržiavať najvyššie štandardy integrity, spravodlivosti a inklúzie v rámci športu,“ uviedla vo svojom stanovisku Medzinárodná automobilová federácia.

„Zaznamenali sme, že Red Bull začal nezávislé vyšetrovanie interných obvinení v pretekárskom tíme Red Bull Racing. Dúfame, že záležitosť bude objasnená čo najskôr po spravodlivom a dôkladnom procese. V tejto chvíli sa nebudeme ďalej vyjadrovať,“ uviedla naproti tomu Formula 1.

Vyjadrovať sa môže len málokto a mužom, ktorý sa verejnej rozpravy obáva zrejme najmenej, je poradca Red Bullu Helmut Marko. S novou zmluvou vo vrecku a Hornerom v problémoch sa z neho stal v podstate najvyššie postavený muž v tíme. Aj on však poctivo dodržiava uzavretosť tímu pred verejnosťou a snaží sa toho prezradiť čo najmenej.

„Ako viete, ide o interné vyšetrovanie,“ povedal Marko pre Red Bullom vlastnenú televíziu ServusTV, na ktorú odkazuje portál Motorsport.com. „Čím skôr bude k dispozícii výsledok, tým lepšie, pretože, samozrejme, vzhľadom na preťahujúce sa vyšetrovanie vznikajú rôzne fámy a špekulácie.“

„Na konci dňa si však myslím, že Red Bull v tejto veci zareagoval veľmi dobre. Aj keď vyšetrovanie trvá dlhšie, nemožno to považovať za chybu. Snažia sa o spravodlivé vyšetrovanie, po ktorom bude nasledovať primeraná reakcia,“ uviedol Marko.

Novú vlnu špekulácií očakávame už tento týždeň. Celá formulová rodina sa už zhromaždila v Bahrajne, kde ju čakajú predsezónne testy. Budú tam všetky tímy, všetci šéfovia a hlavne všetci novinári, ktorí pravdepodobne budú prichádzať so stále novými správami a aktuálnymi špekuláciami.

Súvisiace články