logo F1online.sk

V novom aute sú prvky Mercedesu, Aston Martinu či Red Bullu, priznal Sainz

Carlos Sainz vo Ferrari SF-24
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Majstrovstvá sveta v kopírovaní Red Bullu? Kdeže. Aj keď predstavenia nových monopostov naznačili, že naprieč padokom došlo k širokému osvojovaniu si nápadov konkurencie, medzi jednotlivými tímami sú naďalej viditeľné určité rozdielnosti. Platí to aj pre Ferrari, ktoré sa snažilo namiešať víťazný elixír z vlastných prísad, ale tiež z prísad konkurencie.

Počkajme si ešte do predsezónnych testov, ale zvlášť Red Bull vyzerá, že sa opäť vydal inou cestou ako konkurencia. Ešte stále sa však nachádzame v období „hry na skrývačku“ a definitíva padne v prvý marcový víkend počas prvej kvalifikácie sezóny. Také Ferrari zatiaľ navonok príliš nezaujalo. Tím počas filmovacieho dňa skúšal dve rôzne špecifikácie krytu motora, ale okrem žltého a bieleho pruhu na lakovaní neprišli s ničím radikálnym.

Nezabúdajme však, že minuloročný monopost SF-23 bol po mechanickej stránke veľmi dobrý. Aerodynamikou príliš neohromil a zatiaľ ňou neohromil ani SF-24. Nechajme sa však prekvapiť. „Príde mi ako veľmi pekné auto, veľmi odlišné od monopostu z roku 2023. Došlo k dosť veľkým zmenám. Dúfam, že pôjdu správnym smerom,“ vyjadril svoju nádej Carlos Sainz pre DAZN, na ktoré odkazuje PlanetF1.com.

„Zdá sa, že autá sa stále viac podobajú. Uvidíme, kto to poskladá správne a kto bude rýchlejší. Naše auto pozostáva z nápadov, ktoré sú tradične od Ferrari, ale sú v ňom aj nápady Mercedesu, Aston Martinu, Red Bullu… Myslím si, že sme od ostatných tímov zhruba prevzali to, čo sa nám na každom páči,“ konštatuje Sainz.

„Inžinieri Ferrari inovovali. Auto má pár vecí, ktoré pri vonkajšom pohľade nemôžete vidieť, ale sú to nápady Ferrari, ktoré nám určite prinesú zlepšenú výkonnosť,“ dodal víťaz vlaňajšej Veľkej ceny Singapuru.

Ferrari vstupuje do novej sezóny opäť s tými najvyššími ambíciami. Na titul však čaká príliš dlho na to, aby bolo považované za jedného z hlavných favoritov. Musíme si počkať, čo prinesú tímy v sezóne 2024, ale v minulom roku sme mohli sledovať, ako sa pole postupne vyrovnáva. Keď bude tento trend pokračovať, rozhodovať budú detaily.

„Musíme si počkať, či niekto zo stredu celkového hodnotenia urobí výraznejší skok. Je pravda, že na konci minulého roka boli tímy z tejto časti štartového roštu veľmi blízko k čelu, ako napríklad v Abú Zabí. Musíme byť pozorní, pretože tímy zo stredu Pohára konštruktérov sa určite približujú,“ povedal Sainz.

„Williams urobil veľmi veľký krok, Aston Martin takisto. Pri týchto nových pravidlách vidíme, že môžete z auta odomknúť veľa potenciálu, keď to správne poskladáte. Dúfajme, že tento rok sme na rade my,“ povedal s nádejou španielsky pretekár.

Súvisiace články