logo F1online.sk

Prečo Williams neabsolvoval žiadny filmovací deň? Tím to vraj nestíha

Williams FW46
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2024

Testovanie je v dnešnej Formule 1 obmedzené na minimum. Jazda so súčasnými monopostami je tak veľmi limitovaná, že tímy pre overovanie niektorých skutočností používajú aj filmovacie dni, čo má byť v prvom rade marketingová záležitosť. V čase predstavovania nových monopostov sme si zvykli aj na filmovacie dni, ktoré sa pre tímy stali užitočným zdrojom informácií. Nie všetky ho však zorganizovali a medzi výnimky patrí aj tím Williams.

Stajňa z Grove priznala, že pred štartom predsezónnych testov nevyšle monopost na trať, čo vyvoláva mierne starosti. Okrem toho sa zábermi z filmovacieho dňa nepochválil ani tím Alpine, ale ten by tak mal urobiť deň pred začiatkom predsezónnych testov v Bahrajne. Podľa slov šéfa Williamsu Jamesa Vowlesa je toto rozhodnutie ovplyvnené zmenami vo vývoji a štruktúre tímu. Aj keď to bude znieť zvláštne, stajňa vraj na zorganizovanie filmovacieho dňa nemala čas.

„S týmto novým autom sme posúvali všetko až na hranicu možností,“ vyhlásil bývalý hlavný stratég Mercedesu. „Aby som vám to nejako načrtol, tak technológia šasi je iná, niektoré ďalšie technológie sú úplne odlišné od toho, čo sme robili predtým. Tieto zmeny sú pre našu organizáciu obrovské, naozaj obrovské.“

„Niektoré z nich pritom boli pre nás výzvou, ktorá nás dotlačila ďalej, než sme pôvodne chceli. Celkovo som však veľmi spokojný. Jednoducho nemôžete robiť všetko naraz, nemôžete zmeniť svoju prácu, porušiť technologický cyklus, a dostať sa do oveľa lepšej situácie bez toho, aby ste nepodstúpili obrovské riziko. Presne to sme urobili, ale niet pochýb o tom, že auto budeme mať tam, kde chceme. Uvidíte ho v Bahrajne,“ sľubuje Vowles.

Williams pritom bol zvyknutý poslať auto na trať ešte pred štartom predsezónnych testov. Mnohé britské tímy tak urobili v Silverstone, kam nemajú z Grove taktiež ďaleko. V továrni však prebieha horúčkovitá činnosť a preto sa nakoniec Vowles a spol. rozhodli pre zmenu plánu. Samotný šéf pritom pripomenul, aby sme nezveličovali význam filmovacích dní vo Formule 1.

„Oveľa radšej venujem čas testu na virtuálnej trati. Auto pošleme na okruh v Bahrajne. K Silverstone mám svoj postoj. Robím to už niekoľko rokov a niekedy si z okruhu odnesiete naozaj dobré informácie. Niekedy však jazdíte na mokrých pneumatikách v sychravých podmienkach a nenaučíte sa nič,“ vysvetlil Vowles.

„Keď si to položíte na misky váh, tak budem oveľa radšej testovať na virtuálnej trati a potom priveziem auto do Bahrajnu, kde to môžeme urobiť poriadne. Filmovací deň môžeme využiť v neskoršej fáze sezóny,“ odkázal šéf Williamsu.

„Na rozhodnutí sa teda podieľa jednak skutočnosť, že sme tlačili až úplne na hranu, ale tiež fakt, že oveľa viac dôverujem iným formám testovania. Až Bahrajn bude pre nás príležitosťou skutočne začať,“ dodal Vowles.

Súvisiace články