logo F1online.sk

Pérez sa cíti lepšie pripravený: Pochopili sme veľa vecí

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2024

Sergio Pérez má za sebou skutočne náročný rok 2023. Aj keď dokázal dvakrát zvíťaziť a jeho štart do sezóny vyzeral nádejne, nakoniec skončil podobne ako jeho predchodcovia Pierre Gasly a Alex Albon. Aj jemu sa verejnosť posmievala, miestami vyzeral neschopne a musel čeliť širokému spektru špekulácií o svojej ďalšej budúcnosti. Mexičan však verí, že na rok 2024 je oveľa lepšie pripravený.

Hoci Red Bull prvýkrát v histórii obsadil v šampionáte jazdcov prvé a druhé miesto, aj Sergio Pérez je zapletený do prestupových špekulácií. Na rok 2025 totiž nemá platnú zmluvu a do nového ročníka vstupuje so značne pozmenenými cieľmi. Kým vlani to boli reči o titule, v tomto roku sa uspokojil s „cieľmi“ ako „sústrediť sa na začiatok ročníka“ alebo „jazdiť za tento tím aj v ďalších rokoch“.

Nemôžeme mu to však vyčítať, pretože ide o veľmi rozumný prístup. V skutočnosti bude Checovou hlavnou úlohou v novej sezóne čo najviac sekundovať Maxovi Verstappenovi a vyhnúť sa vlaňajšiemu a predvlaňajšiemu trápeniu.

„Ako sa auto posúvalo, narazili sme na nejaké problémy,“ povedal Pérez o svojom vlaňajšom trápení pri predstavení nového monopostu RB20. „Snaha zapracovať na týchto problémoch znamenala, že sme auto oberali o jeho výkonnosť a nevyhnutne sme nezrýchľovali. Katar a Japonsko boli v mojom prípade najhoršími okamihmi sezóny, ale práve tam sme porozumeli mnohým veciam.“

Pérez sa už v závere minulej sezóny vyjadril veľmi pozitívne o pokrokoch, ktoré dokázal dosiahnuť so svojím tímom inžinierov. To sa podľa jeho slov prejavilo aj do zlepšených výsledkov. V Brazílii ho obral o pódium v samom závere Fernando Alonso, v Las Vegas ho zas olúpil o druhé miesto Charles Leclerc a v Abú Zabí penalizácia.

„Je veľmi dôležité, aby sme sa poučili z toho, čo bolo zlé, a poučili sa z našich chýb,“ vyhlásil Pérez. „Myslím si, že sme pochopili veľa vecí. Je to môj štvrtý rok s Red Bullom a očakávam, že v tejto sezóne budem v najlepšej forme.“

„Pracovali sme na pochopení toho, prečo sme mali také ťažké preteky, prečo sme sa s autom vydali určitými smermi, ako sme všetko prekombinovali a nie nevyhnutne zlepšovali auto. Myslím si, že toto všetko sa nám podarilo naučiť,“ dodal Mexičan.