logo F1online.sk

De Telegraaf: Horner sa pokúsil ututlať obvinenia z obťažovania, obeti ponúkol 760-tisíc

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 2. 2024

Zdá sa, že Christian Horner je vo väčšej kaši, ako sme si ešte pred pár hodinami mysleli. Pravdivé majú byť totiž prvotné informácie nemeckého Bildu, ktorý avizoval, že Horner sa dopustil sexuálneho obťažovania. Aby sa vec nedostala na verejnosť, s obeťou sa chcel vyrovnať finančne — vyplatením sumy vo výške 760-tisíc eur.

Prvotné správy nemeckého Bildu postupne vystriedali o čosi miernejšie obvinenia. Šéf Red Bullu sa mal vraj prehrešiť “len” svojím agresívnym manažérskym štýlom.

Holandský novinár Erik van Haren a známy insider Red Bullu teraz tieto správy vyvracia. Obvinenia 50-ročného Brita zo strany jednej zo zamestnankýň vraj skutočne nemajú len pracovný charakter.

Hornerov pokus zamiesť vec pod koberec nevyšiel

Holandský De Telegraaf píše, že chýry o Hornerovom nevhodnom správaní sa v zákulisí F1 šírili už celé mesiace. Teraz však nemá ísť už len o chýry. Portál tvrdí, že má k dispozícii priame dôkazy, ktoré Hornera usvedčujú.

“Komunikácia v aplikácii [Whatsapp] medzi zamestnankyňou Red Bullu a Hornerom, ktorú videl aj De Telegraaf, obsahuje aj fotografiu, ktorú zhotovil Horner. Zamestnankyni tiež dlhodobo posielal správy so sexuálnym podtónom,” píše De Telegraaf.

Celá komunikácia bola preposlaná externému právnikovi, ktorého si najal Red Bull, a s ktorým sa Christian Horner pred týždňom stretol za okrúhlym stolom. Toto vypočúvanie trvalo celé hodiny, no nemuselo k nemu vôbec dôjsť, keby Hornerovi vyšiel prvý pokus zalepiť ústa obeti bankovkami.

Už cez víkend pred zverejnením obvinení bol Horner konfrontovaný s obvineniami obete. Britovi právnici údajne v priebehu 24 hodín ponúkli obeti 760-tisíc eur v snahe udržať celú vec pod pokrievkou. “Je jasné, že Horner spravil všetko pre to, aby celú vec zamietol pod koberec,” konštatuje holandský novinár.

Zamestnankyňa odmietla Hornerov pokus uzavrieť celú vec v zákulisí a podľa portálu F1-insider.com už podala trestné oznámenie. Namiesto tichého ututlania celej veci tak Britovi hrozí, že na súde bude vyzlečený donaha. Tentoraz nedobrovoľne.

Horner naďalej sedí na svojej stoličke

Počas štvrtkového predstavenia Red Bullu sa zdalo, že už je všetko zažehnané. Akoby to červení býci nepriamo oznamovali verejnosti prominentnou prítomnosťou Christiana Hornera.

Možno sa pýtate, ako je možné, že si Horner tak úspešne drží svoje miesto? Podľa holandského denníka za tým treba hľadať doposiaľ neochvejnú podporu zo strany rodiny Juvítjovcov, thajských majiteľov Red Bullu, ktorí majú pod palcom 51 percent energetického gigantu.

Protipólom je nespokojná rakúska vetva, ktorú zas vlastní Mark Mateschitz, syn zosnulého zakladateľa Red Bullu Dietricha Mateschitza. V rakúskej centrále majú obavy, že Hornerov prešľap bude zaťažkávacou skúškou pre celú značku.

V jej neprospech hovorí aj spôsob, akým k celej veci pristupuje. Pred médiami tvrdí, že “vec berie maximálne vážne”, no pravda je vraj inde. Nezávislý právnik, ktorého si mal Red Bull najať na prešetrenie celej veci, vraj nie je až taký nezávislý; vybrala ho priamo thajská rodina.

Po minulotýždňovom osemhodinovom vypočúvaní Christiana Hornera mal právnik zverejniť internú správu, no tá do centrály Red Bullu v Rakúsku nedorazila. Nezávislý právnik totiž odišiel na dovolenku a nie je možné ho nijak zastihnúť. V Red Bulle sa hovorí o “veľmi dobre načasovanom zmiznutí”.

Priebeh vyšetrovania však nebude zaujímať len Red Bull. Celú vec vraj pozorne sleduje aj Liberty Media a významní partneri Oracle a Ford, ktorí istotne nebudú chcieť byť spájaní s podobnými obvineniami. V USA sa takéto obvinenia neberú na ľahkú váhu.

Horner na otázky novinárov reagoval vyhlásením, že všetky obvinenia popiera.

Súvisiace články