logo F1online.sk

Telefonáty so Sainzom a Wolffom patrili k najťažším v mojom živote, hovorí Vasseur

Frédéric Vasseur a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2024

Prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari si rýchlo získal nálepku najväčšieho v histórii Formuly 1. Prišiel ako blesk z jasného neba a rozhodne je najväčším počinom nového šéfa Scuderie Frédérica Vasseura. Aj keď na ňom cítiť silný rukopis prezidenta Ferrari Johna Elkanna, je zrejmé, že Fred má nemalé zásluhy na angažovaní sedemnásobného majstra sveta. Sám však hovorí, že pre jeho dotiahnutie musel absolvovať aj dva z najťažších telefonátov v živote.

Vasseur sa dlhé roky pozná nielen s Lewisom Hamiltonom, ale aj s Totom Wolffom. Pozná, samozrejme, aj Carlosa Sainza, hoci ten patrí k menšej časti jazdcov súčasného štartového roštu, ktorí nikdy nepretekali v jeho tíme ART Grand Prix. Za posledné tri roky však odvádzal pre Ferrari skvelú prácu, aby sa nakoniec dozvedel, že aj keď urobil všetko správne, Ferrari s ním ďalej nepočíta.

„Nebol to najľahší telefonát v mojom živote,“ povedal médiám Vasseur. „Najťažší bol buď ten, alebo hovor s Totom Wolffom. Som si však istý, že Carlos je veľký profesionál a chápe, že pred nami je dlhá sezóna, ktorá je zároveň veľkou príležitosťou.“

„Asi si dokážete predstaviť, že sme o jeho pozícii už hovorili. Ja budem Carlosa plne podporovať, je plne oddaný tímu a všetci vieme, že túto prácu musíme robiť spoločne. Sme spolu, sme profesionáli,“ vyhlásil presvedčene Fred.

Z komunikácie tímu je zrejmé, že oficiálnou cestou sa nebude o Lewisovi Hamiltonovi veľa hovoriť. Sainz je naďalej pilotom Ferrari a Hamilton pilotom Mercedesu. Zmení sa to „až“ 1. januára 2025. „Chceme sa sústrediť na rok 2024 a nechceme sa nechať ničím rozptýliť. Aj preto sme to oznámili tak skoro, pretože bolo pre nás dôležité sústrediť sa na rok 2024,“ uviedol Vasseur.

„Som si istý, že Carlos zostane oddaný tímu do poslednej zákruty posledného kola tejto sezóny a zároveň som presvedčený, že celý tím bude plne motivovaný a bude plne stáť za Carlosom. Doteraz pre nás odviedol skvelú prácu,“ dodal Fred.

Toho čaká opätovné spojenie s Lewisom Hamiltonom. Obaja majú bohatú spoločnú históriu a podľa mnohých by sedemnásobný šampión nikdy nesúhlasil s prestupom do Ferrari, keby tam nemal takého dôverníka. Ani jeden z nich by sa teraz určite nehneval, keby k titulom vo Formule 3 a GP2 pridali aj korunu vo Formule 1.

„Máme dobrý vzťah už niečo vyše dvadsať rokov,“ povedal Vasseur o Hamiltonovi. „Vždy sme boli v kontakte, rozprávali sme sa o všetkom možnom a povedal by som, že to prišlo prirodzene. Neviem, čo bolo pre neho rozhodujúce, ale išlo to krok za krokom. Ak máte ako tím príležitosť v podobe Lewisa, určite to musíte zvážiť. Je najväčším prísľubom na celom štartovom rošte. Pre nás je to obrovská príležitosť.“

„S Carlosom to nemá nič spoločné. Vlani odviedol skvelú prácu a som si istý, že skvelú prácu odvedie aj v tomto roku. Mali sme veľmi dobrý vzťah, ale je to tak, ako to je, a my sa musíme sústrediť na budúcnosť,“ odkázal Vasseur.

Súvisiace články