logo F1online.sk

Deň po Lewisovom prestupe mi vyzváňal telefón, priznal Wolff

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2024

Kto v roku 2025 nahradí Lewisa Hamiltona v Mercedese? Tento tím mala tohtoročná „silly season“ úplne obísť, keďže ako Hamilton, tak George Russell mali podpísané zmluvy na sezónu 2025. Vo Formule 1 sa však môže stať všetko a potvrdilo sa to aj v prvý februárový deň. Odrazu je to Mercedes, kto drží „kľúče od miešačky“ na prestupovom trhu a podľa jeho šéfa Tota Wolffa nemá tento tím málo možností.

K oznámeniu noviniek došlo 1. februára večer a tieto udalosti rozprúdili kolotoč. Šéf Mercedesu vo svojom následnom rozhovore avizoval, že jeho tím si nechá nejaký čas na rozmyslenie. Môže si to dovoliť, keďže o kokpit v Mercedese je veľký záujem. To podľa Wolffa potvrdil aj jeho mobil deň po prestupe Hamiltona do Ferrari.

„Áno, asi si dokážete predstaviť, že už sme skúmali naše možnosti,“ povedal pre CNBC. „Páčia sa nám naše alternatívy a možno budeme aj trochu odvážni.“

„V prvý deň po prestupe sme mali veľa telefonátov a správ na WhatsApp-e. My si však dávame načas. Myslím si, že tu máme veľmi široké spektrum od mladých talentov, ktoré môžu zaistiť našu budúcnosť na veľmi dlhú dobu, až veľké znalosti a kvalitné výkony na opačnej strane škály,“ povedal Wolff.

Aj keď je Rakúšan nepochybne jedným z najschopnejších manažérov vo Formule 1, pri podpise zmluvy s Lewisom Hamiltonom nechal jazdcovi veľa možností na odchod. Vieme, že súčasťou kontraktov sú najrôznejšie výstupné klauzuly, ktoré sú zväčša viazané na výkon jazdca alebo monopostu. V prípade sedemnásobného šampióna sa však zdá, že sa mohol rozhodnúť akokoľvek chcel.

„Keď sme vlani podpisovali novú zmluvu, chceli sme niečo krátkodobé, aby sme si počkali, čo prinesie budúcnosť,“ povedal Wolff. „S Lewisom sme sa teda takto dohodli. Vedeli sme, že zmluva bude možno nakoniec iba na jeden rok.“

„Načasovanie rozhodnutia nás trochu prekvapilo, ale nedá sa povedať, že by prišlo z ničoho nič. Žiadna pretekárska kariéra netrvá večne a myslím si, že Lewis chcel zmenu a chcel skúsiť niečo nové. Tím už mal skúsenosti s podobnou situáciou a zvládli sme ju,“ pokračoval šéf Mercedesu.

„Máme pred sebou ešte jeden rok a dám doňho úplne všetko. Samozrejme, na jednej strane tlačíme maximálne na pílu a chceme uspieť s oboma jazdcami, na druhej sa musíme pozerať na roky 2026 a 2025, čo bude v našich mysliach taktiež zohrávať svoju rolu,“ dodal Wolff.

Súvisiace články