logo F1online.sk

Bottasovou prioritou je Audi, ale rokovať by bol ochotný s hocikým

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Medzi jazdcov, ktorým končí zmluva po skončení sezóny 2024, patrí aj Valtteri Bottas. Fínsky pretekár podpisoval v Mercedese vždy ročné kontrakty. So Sauberom podpísal trojročný kontrakt, a tak si mohol užívať luxus v podobe dlhodobej zmluvy. V kariére určite chce pokračovať, pričom nedávno sa uvoľnilo jedno miesto aj v jeho bývalom tíme.

Valtteri Bottas v Sauberi stratil časť zo svojho predchádzajúceho lesku. Povedzme to tak, že nesklamal, ale ani neohromil. Ozýva sa veľa jazykov, podľa ktorých by mal po sezóne 2024 vo Formule 1 skončiť, nie na vlastné prianie, ale jednoducho pre nedostatok záujmu o jeho služby.

Nedostatkom záujmu však rozhodne netrpí jeho bývalý tímový kolega Lewis Hamilton, ktorý minulý týždeň odpálil bombu prestupom do Ferrari. „Nikdy by mi ani nenapadlo, že sa to stane, ale som za neho šťastný. Dobré pre neho,“ povedal Bottas, ktorý aj po svojom odchode z Mercedesu naďalej udržiava priateľské vzťahy s bývalým tímovým kolegom.

„Myslím si, že ho čaká veľká výzva. Som si istý, že je preňho veľkou motiváciou priviesť Ferrari späť na vrchol. Je to dosť super. Smerom do budúcnosti to na jazdeckom trhu spôsobí určité pohyby, čo je dobré pre celý šport a pre jazdcov,“ dodal Bottas.

Keďže on sám v posledných dvoch rokoch v Sauberi svojimi výkonmi príliš neohromil, jeho meno chýba v užšom zozname potenciálnych nástupcov Lewisa Hamiltona v Mercedese. Bottas bude po skončení tejto sezóny taktiež bez zmluvy. Pre neho je dôležitá informácia, ktorá vlani kolovala vo viacerých médiách, že Audi chce svojich jazdcov v Sauberi už v roku 2025. Je preto možné, že nemecká automobilka vstúpi do prestupového kolotoča už v tomto ročníku.

„Nie je tajomstvom, že som deň pred Lewisovým prestupom bol v Brackley, ale nie v továrni Mercedesu. Mal som tam nejaké iné povinnosti,“ povedal Bottas, ktorému by mala zmluva zakazovať návštevy tovární konkurenčných tímov.

„Nie, s Totom sme ešte netelefonovali. Či by som sa vrátil? Nuž, samozrejme, mojou prioritou a záväzkom je projekt Audi, ktorý je mojím cieľom, ale ak by sa to nepodarilo, neexistuje tím, do ktorého by som nešiel. Mám však usporiadané svoje priority,“ vyhlásil Bottas.