logo F1online.sk

Mercedes mal rovnaký rozpočet ako Williams, spomína Wolff

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 1. 2024

Ako mohol Mercedes pred rokom 2013 končiť v Pohári konštruktérov na štvrtom či piatom mieste? Ako sa dokázal po príchode Tota Wolffa a Lewisa Hamiltona takto zdvihnúť? Jednoducho. Znásobil sa jeho rozpočet. Pred odchodom Rossa Brawna a Michaela Schumachera sa tím trápil a Daimler nebol ochotný investovať obrovské peniaze. Keď sa to zmenilo, zmenili sa aj výsledky, spomína Toto Wolff.

Ide o pomerne známu historku, na ktorú v knihách a rozhovoroch spomínali Ross Brawn aj Toto Wolff. Rakúsky biznismen predtým pôsobil v tíme Williams a netajil sa svojou ambíciou prevziať opraty. Tam však bol bossom (a zostal ním až do svojej smrti) Sir Frank Williams. Wolff však našiel spoločnú reč s Daimlerom a zvyšok je len história. Z dnešného pohľadu sa zdá takmer neuveriteľné, že Mercedes z rokov 2010 až 2012 mal podobný rozpočet ako Williams.

„Povedal som im: ‚Ja vo Williamse mám presne taký istý rozpočet a očakávam prvú šestku Pohára konštruktérov, vy máte rovnaký rozpočet a očakávate titul.‘ To je skrátka nesprávne,“ spomína Toto Wolff v novej knihe F1 Racing Confidential, na ktorú odkazuje portál PlanetF1.com.

„Veľmi ich to naštvalo, ale ja som im povedal: ‚Nestrieľajte na posla.‘ Keď som teda prišiel do Mercedesu, povedal som im, že potrebujem rovnaký rozpočet ako naši hlavní súperi, Ferrari a Red Bull. ‚Nezaručím vám, že vďaka tomu vyhráme šampionát, ale môžem vám zaručiť, že ak nám ho nedáte, nevyhráte ho.‘ To bol rozhodujúci moment a predstavenstvo povedalo, nech im povieme, čo potrebujeme,“ povedal Wolff.

Výsledok poznáte. Mercedes týmto okamihom nastúpil na nevídanú cestu s ôsmimi titulmi v Pohári konštruktérov za sebou. Tá sa skončila až v roku 2022 s nástupom nových technických pravidiel.

„Pred mojím príchodom do Brackley – ja som to vtedy volal Tím Brackley – to bol tím preživších, pretože prežili Hondu, prežili Brawn a prežili prechod pod hlavičku Mercedesu, takže boli preživší. Nebolo tu cítiť to, čo by tu malo vyžarovať, ale pracovalo tu veľmi silné jadro, ktoré patrilo k tímu dlho a malo veľa skúseností. Snažil som sa zaviesť súdržnosť a tímové hodnoty. Bolo to o správnom nastavení mysle a kultúry bez obviňovania,“ spomína Wolff.

„Ponoril som sa do každého rozhodnutia, či už technického alebo obchodného. Vždy som budoval dlhodobé vzťahy a vedel som, že ak prijmem rozhodnutie, tak je to na celý život. Už to nebola len investícia, pretože som si uvedomil, že F1 je moje miestečko a milujem svoju prácu,“ dodal Rakúšan.

Súvisiace články