logo F1online.sk

Stella zaradil Norrisa do rovnakej kategórie ako Alonsa, Schumachera a Räikkönena

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2024

Stane sa Lando Norris prvým pilotom po Lewisovi Hamiltonovi, ktorý privedie McLaren až na vrchol? Jeho oddanosť tímu, výkony a očividná chémia medzi ním a zvyškom Wokingu naznačujú, že by sa mohol stať ďalšou ikonou McLarenu. Jeho dlhodobá zmluva a skvelý vzťah so šéfom Andreom Stellom dávajú Norrisovi všetky predpoklady, aby sa zaradil medzi najväčšie legendy tohto tímu.

Z dnešného pohľadu nie je takmer žiadnych pochýb, že Lando Norris sa stane pilotom s najvyšším počtom veľkých cien vo farbách stajne z Wokingu. Iste, táto štatistika nie je vzhľadom na zvyšujúci sa počet pretekov veľmi relevantná, ale britský mladík má pred sebou stále takmer celú svoju kariéru a v tíme by mal zostať ešte minimálne štyri roky.

V roku 2023 si v McLarene všetko dokonalo sadlo. Tím urobil obrovský pokrok na trati a do kresla šéfa zasadol Andrea Stella. Znelo to až rozprávkovo, keď Talianovi vyšlo takmer všetko, na čo siahol. Keďže predtým pracoval aj ako pretekový inžinier, nemá problém chápať jazdcov a dobre s nimi spolupracovať. Okrem toho, skúsenosti s osobnosťami ako Michael Schumacher, Fernando Alonso či Kimi Räikkönen mu dosť pomohli.

„Lando sa určite radí medzi nich,“ vyhlásil Stella bez váhania. „Patrí do rovnakej kategórie a je to jazdec s potenciálom majstra sveta. Má nespochybniteľný talent, myslenie či pracovný étos. Všetko je pripravené, aby sa to jedného dňa podarilo.“

„Keď premýšľate o šampiónoch, všetci majú jednu vlastnosť – neustále sa zlepšujú. Vyzerá to, akoby sa skutoční šampióni z roka na rok len zlepšovali. Podľa mňa je to preto, lebo využívajú inteligenciu, étos a dokážu dostať to najlepšie z ľudí okolo seba. Robia všetko pre to, aby boli stále lepší a lepší, pretože v tomto športe sa konkurencia len zvyšuje,“ vyhlásil Stella.

„Rozhodne máme s Landom všetok surový talent. Bolo to vidieť už keď prvýkrát zasadol do nášho auta v roku 2018. Od toho okamihu už len rástol a rástol. Ako šampión musíte každý rok rásť,“ dodal taliansky inžinier.

On a jeho šéf Zak Brown sa museli vyrovnávať s nemalým záujmom o Norrisove služby. Aj preto ho chceli podpísať čo najskôr. Výsledkom nakoniec bolo, že Lando predĺžil kontrakt s McLarenom 23 mesiacov pred vypršaním toho starého. To je vskutku rarita a len to dokazuje, ako veľmi chcú obe strany zostať spolu.

Súvisiace články