logo F1online.sk

Fry spomína na výchovu u Schumacherovcov: Mick nesmel vstúpiť do garáže Mercedesu

Mick Schumacher
© Sulay Kelly/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2024

Desať rokov spomienok, ktoré vzala Michaelovi Schumacherovi a jeho rodine osudová lyžovačka v Alpách. Veľmi by nás zaujímalo, ako by sa ďalej vyvíjala životná dráha nemeckej legendy. Žiaľ, miesto toho môžeme len dúfať a veriť, že tento príbeh bude mať šťastný koniec. Rozprávať o živote a kariére Michaela môžu dnes už „len“ jeho najbližší spolupracovníci. Patrí k nim aj bývalý výkonný riaditeľ Mercedesu Nick Fry.

Tento muž strávil v Brackley dlhé roky. Ako generálny riaditeľ patril k záchrancom tímu, ktorý následne pod menom Brawn napísal jeden z najúchvatnejších príbehov v dejinách Formuly 1. Ako výkonný riaditeľ pokračoval aj v nástupníckom tíme Mercedes a opustil ho v roku 2013 spolu s Rossom Brawnom. Do Formuly 1 sa už nevrátil.

Fry tri roky úzko spolupracoval aj s Michaelom Schumacherom, na ktorého má množstvo pekných spomienok. Našťastie, vo svojom nedávnom rozhovore pre OLBG odmietol nakŕmiť bulvárne médiá nejakým neopatrným vyjadrením, ktoré by mohli prekrútiť. „O stave Michaela Schumachera som nič nepočul. Nemôžem teda potvrdiť, ani vyvrátiť, nedávne správy o ňom. Má však okolo seba najlepší tím zdravotníkov na svete. Som stopercentne presvedčený, že žiadna ľudská bytosť v histórii nemala takú liečbu, akú mal Michael pri svojom špecifickom zranení. Rodina má k dispozícii prostriedky. Dúfam a modlím sa, aby sa im podarilo dosiahnuť pokroky,“ povedal anglický inžinier.

„Ak sú pravdivé správy o tom, že sedel pri stole alebo v aute, vôbec by ma to neprekvapilo, pretože si viem predstaviť, že práve takéto veci sa robia, aby sa mozog opäť rozbehol. Dúfam, že kvalita Michaelovho života bude dobrá. Moja matka má demenciu, takže viem, aké to je, keď niekto žije, ale nevníma svet okolo seba. Ak dôjde k pokroku, Michael bude veľkým vzorom pre pacientov s ťažkými poraneniami mozgu,“ pokračoval Fry.

„Ľudia dokážu skvelé veci a nie je nemožné, že sa všetko čo najviac priblíži normálu. Som si istý, že sa to jedného dňa dozvieme. Ak sa lekári dozvedia niečo o tom, ako liečiť ľudí s takýmito poraneniami, tak to bude Michaelov najväčší prínos pre tento svet,“ dodal Fry.

Ten si zaspomínal aj na to, ako Michael a jeho manželka Corinna vychovali svoje deti. Boli odhodlaní dať im čo najnormálnejšie detstvo a dospievanie. Obaja boli uchránení pred médiami a keď Mick začínal v motokárach, nepoužíval svoje skutočné priezvisko. Na vlastné oči to mohol sledovať aj Fry.

„Michaelova rodinná stránka mi priniesla tie najkrajšie spomienky, napríklad naše spoločné hry s našimi synmi. Rád tiež spomínam na to, ako Michael a Corinna chránili svoje deti. Vždy bolo milé vidieť tínedžera Micka, ako nesmie do garáže, ale stojí za ňou a pozerá sa na otcovo auto,“ spomína bývalý výkonný riaditeľ Mercedesu.

„Snažili sa ho čo najviac chrániť pred publicitou. Mick bol na svojho otca veľmi hrdý a bolo krásne sledovať, aký majú vzťah. Preto je smutné, že Michael nie je schopný pomôcť synovej kariére a sledovať, ako sa rozvíja,“ dodal Fry.