logo F1online.sk

Albon sa ešte zlepší, nepochybuje Vowles

Alex Albon
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 1. 2024

Ak chce tím uspieť, musí disponovať konkurencieschopným monopostom a kvalitnou jazdeckou zostavou. Williams má síce od rýchleho auta na míle ďaleko, ale jazdca svetového kalibru, ktorý je ťahúňom stajne, už zdá sa našiel. Je ním nik iný ako Alex Albon, britsko-thajský pretekár, ktorý predvádza jeden fenomenálny výkon za druhým a ktorý sa podľa Jamesa Vowlesa bude ešte zlepšovať.

Tím z Grove angažoval Alexa Albona po tom, čo sa ho zriekol Red Bull pre neuspokojivé výkony. Dvadsaťsedemročný pretekár po prestupe do britskej stajne citeľne pookrial a ihneď sa stal lídrom Williamsu tak na trati, ako i mimo nej.

Nebyť Albona, Williams by sa mohol so siedmym miestom z uplynulého ročníka rozlúčiť. Pretekár reprezentujúci Thajsko sa totiž postaral o 96% bodov svojho tímu, bez jeho prispenia by celok z Grove skončil s prehľadom na poslednej priečke.

Aj keď je Albon v momentálnej forme právom porovnávaný s najlepšími pilotmi na štartovom rošte, podľa šéfa Williamsu má najlepšie roky ešte len pred sebou. Brit očakáva, že bude jeho zverenec neustále napredovať, a to nielen po výkonnostnej stránke, ale aj po osobnostnej.

„Ešte nedosiahol svoj výkonnostný vrchol,“ poznamenal Vowles. „Rovnako tak sa neustále vyvíja aj po osobnostnej stránke. Páči sa mi na ňom to, že nepolitikárči. Chce len nasadnúť do auta a jazdiť rýchle časy. Domnievam sa, že to je hlavný dôvod, prečo sa mu v súčasnosti tak darí.“

Vowles tvrdí, že Albon sa nezlepšil len v medziročnom porovnaní, ale progres vykazoval od pretekom k pretekom v priebehu celého roka 2023.

„Keď som s ním počas roka úprimne a otvorene hodil reč, uvedomil som si, že to nie je ten istý jazdec, ktorý prišiel do Bahrajnu. V priebehu sezóny poriadne dozrel a niet pochýb o tom, že z auta dostal (zakaždým) maximum.“

„Na siedmom mieste sme skončili vďaka jeho tohtoročným úžasným výkonom. Tím síce odviedol skvelú prácu pri výrobe auta a jeho následnom doladení, ale Alex počas pretekov neustále odolával útokom štyroch alebo šiestich áut, ktoré mu dýchali na krk, čo je celkom pôsobivé,“ dodal Vowles.

Súvisiace články