logo F1online.sk

Nasledujúcich deväť mesiacov to bude na ňom, odkázal Pérezovi šéf Red Bullu

Sergio Pérez a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 1. 2024

V roku 2024 očakávame intenzívne dianie na prestupovom trhu. Kto bude tým katalyzátorom, ktorý spustí prestupové domino? Veľkým favoritom je Sergio Pérez, ktorý bol podľa niektorých zdrojov na „šikmej ploche“ už vlani. Svoje miesto si nakoniec udržal, ale pravdou zostáva, že sedí v jednom z najhorúcejších kresiel vo Formule 1.

Je jasné, že pre Red Bull nebude veľký problém zlákať do svojej sedačky niektorého z pretekárov. Otázka však je, kto zo svetovej špičky bude ochotný prijať takúto výzvu. Vzdali by ste sa svojho miesta vo Ferrari, Mercedese alebo McLarene, aby ste sa vydali za veľmi neistými zajtrajškami do tímu, ktorý má Max Verstappen omotaný okolo prsta?

Pierre Gasly, Alex Albon a Sergio Pérez rozhodne nie sú neschopní a počas svojho pôsobenia vo Formule 1 ukázali veľké kvality. Ich stinty v Red Bulle sú však zároveň najhoršími obdobiami v ich kariérach. Mexický pretekár má teraz pred sebou herkulovskú úlohu. Musí dokázať, že si zaslúži miesto po boku Maxa Verstaappena.

„Je to sedačka Sergia Péreza,“ povedal médiám šéf Red Bullu Christian Horner. „Sedí v kokpite, pretože veríme, že v súčasnosti je pre nás tým najlepším pilotom. Je na ňom, aby v nasledujúcich deviatich mesiacoch preniesol tento náš pocit aj do roku 2025. Samozrejme, máme k dispozícii veľké talenty ako Daniel Ricciardo, Liam Lawson alebo Júki Cunoda, takže čas ukáže.“

Podľa slov Hornera je jasné, v ktorej oblasti sa potrebuje Pérez zlepšiť. Mexičan mal v istej fáze sezóny porovnateľný počet postupov do tretej časti kvalifikácie ako Nico Hülkenberg či Alex Albon. V skutočnosti jeho kvalifikačné výsledky vyrážajú dych. V priemere štartoval Pérez do pretekov až z ôsmej pozície, čo je pri pohľade na dominanciu Red Bullu takmer neuveriteľné.

„V tejto sezóne sa musí zamerať na vlastné zlepšenie v kvalifikáciách,“ prehlásil Horner. „Potrebuje sa uistiť, že svojím kvalifikačným priemerom sa oveľa viac priblíži Maxovi. Vieme, čo dokáže v pretekoch a má skvelé pretekové tempo, ale potrebujeme, aby na štarte pretekov stál vyššie.“

„Dvojnásobne to platí v prípade, že sa štartové pole ešte viac vyrovná. Nemôžeme si dovoliť, aby Maxa a Checa predelilo veľa súperov. Naše auto je veľmi atraktívne pre ostatných jazdcov, takže máme k dispozícii veľa možností,“ povedal Horner.

Súvisiace články