logo F1online.sk

Pred desiatimi rokmi mi ponúkali spoluprácu na kozmickej lodi, pochválil sa Newey

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Adrian Newey nepôsobí ani zďaleka len vo Formule 1. Anglický konštruktérsky génius robí motoršport už dobrých pár rokov „len“ na čiastočný úväzok. V jeho mozgu, v počítači a na rysovacej doske nájdete oveľa viac ako len pretekárske autá. Teraz priznal, že mal dokonca možnosť vydať sa zo zeme do vesmíru.

Aerodynamika nás všetkých obklopuje. Autá, lietadlá, lode alebo vlaky, pri konštrukcii všetkého sa zohľadňujú fyzikálne zákony. Keď sa niečo pohybuje, len málokto vie o vplyvoch prírody na tento objekt viac než hlavný technický riaditeľ Red Bullu Adrian Newey.

Ten sa v ostatných rokoch podieľal na niektorých významných projektoch. Skonštruoval napríklad hyperauto Aston Martin Valkyrie, v tomto roku bude uvedené ďalšie jeho auto bez kompromisov – okruhový špeciál Red Bull RB17. S takým životopisom však máte pred sebou otvorený celý svet a pre magazín Top Gear si Newey spomenul aj na jednu zaujímavú ponuku z minulosti.

„Asi pred desiatimi rokmi mi zavolala jedna americká spoločnosť. Spýtali sa ma, či by som nemal záujem pracovať s nimi na kozmickej lodi,“ pochválil sa Adrian. „Bolo by to fascinujúce. Vesmírne preteky medzi USA a Sovietskym zväzom v 60. rokoch museli byť neuveriteľne podnetné.“

„Pre mňa sú však najviac fascinujúce automobilové preteky. V tomto odvetví prebieha vývoj obrovským tempom a vyžaduje si to od vás poriadnu angažovanosť. To sa mi páči,“ povedal Newey.

Na otázku, aké by to bolo pracovať na vesmírnej lodi, Newey odpovedal: „Myslím si, že nebezpečné. Pracujete s požiadavkou, aby sa váš stroj vrátil na zem v jednom kuse.“

Súčasťou vývoja je aj stále širšie využívanie umelej inteligencie. Tá zažíva v dnešnom svete nevídaný boom a preniká aj do sveta motoršportu. Je zrejmé, že v súčasnosti sa už táto technológia využíva, napríklad pri výpočtoch strategických rozhodnutí, ale prakticky neexistuje oblasť, ktorú by nemohla umelá inteligencia ovplyvniť.

„V určitom okamihu k tomu dôjde, ale je ťažké určiť časový horizont,“ povedal Newey, ktorý v kariére sám zažil, že dochádzalo k zakazovaniu pokročilých technológií a pomôcok ako ABS alebo kontrola trakcie. „Umelá inteligencia je široký módny pojem, ale v skutočnosti je to rozšírenie strojového učenia s trochou internetu. Niečo také tu máme veky.“

„Už roky používame optimalizátory na analýzu pevnosti, ale zatiaľ sa zdá, že v tejto oblasti je človek stále lepší ako stroj. Je to nástroj, ale človeka v žiadnom prípade nenahradí,“ dodal Newey.

Súvisiace články