logo F1online.sk

Rokovania s Leclercom vraj majú prednosť, Sainz je na rade až potom

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Nové zmluvy pre pilotov Ferrari majú byť podpísané ešte pred štartom novej sezóny. talianske médiá sprvu hovorili, že sa to podarí ešte pred Vianocami, ale v súčasnosti zahaľuje Scuderiu ticho. Najnovšie informácie sa pokúsil priniesť vo svojom rozsiahlom článku reportér portálu Formula1.com Lawrence Barretto, ktorý pravidelne prináša informácie o dianí na jazdeckom trhu.

Aj keď to možno niektorí fanúšikovia nechápu, Ferrari dáva celkom jednoznačne prednosť Charlesovi Leclercovi. Ako svojho času povedal aj Felipe Massa, tento tím vždy uprednostňuje jedného pilota. Platilo to v časoch Schumachera, v ére Alonsa a dnes je Ferrari zrejme stajňou monackého pretekára, aj keď sa to Carlosovi určite ani trochu nepáči.

Barretto nadviazal na slová svojich talianskych kolegov. Gazzetta dello Sport, Leo Turrini i ďalší naznačili, že náklonnosť Freda Vasseura a Johna Elkanna patrí Leclercovi, ktorý má pri podpise novej zmluvy prednosť. Gazzetta zašla ešte ďalej a kým s Charlesom vraj chce Ferrari podpísať lukratívnu dlhodobú zmluvu, Carlos sa má uspokojiť s ročným predĺžením kontraktu, aby si tak Scuderia mohla nechať otvorené možnosti pre prípadný podpis iného pretekára.

„Zdroje tvrdia, že rokovania o zmluve s Leclercom majú prednosť, pričom Scuderia chce, aby sa tento jazdec, s ktorým naposledy podpísali monštruózny kontrakt, zaviazal tímu na dlhšiu dobu,“ napísal Barretto vo svojej poslednej analýze diania na jazdeckom trhu. „Akonáhle bude ruka v rukáve, Ferrari sa pravdepodobne poponáhľa, aby si zaistilo aj Sainzove služby.“

„Španiel má záujem o dvojročnú zmluvu, ktorá by mu zabezpečila stabilitu a zaistila mu pokračovanie vo Formule 1 aj v novom cykle pravidiel v roku 2026, kedy bude mať Ferrari ďalšiu príležitosť a môže urobiť veľký krok vpred,“ napísal Barretto. Ten však nijak neskrýva, že na trhu sa môže udiať čokoľvek a tento plán nakoniec Ferrari nevyjde.

Kto by však mohol Sainza nahradiť? Nuž, informácie o snahe Alexa Albona vyviazať sa spod zmluvy s Williamsom rozhodne rozčerili pokojné zimné vody. Aj keď má britsko-thajský pretekár platnú zmluvu do konca sezóny 2025, údajne chce, aby bol ročník 2024 jeho posledným vo farbách stajne z Grove. Rovnaký zdroj pritom tvrdí, že hneď dva tímy sa ho pokúsili vyplatiť spod zmluvy vo Williamse, aby ho získali do svojich radov.

„Ak by to Ferrari nevyšlo, rozhodne nebude mať núdzu o možnosti. Taký Alex Albon je pravdepodobne jeden z najvyššie hodnotených pilotov, ktorí sú k dispozícii. Za súčasného stavu však platí, že prioritou je udržanie Sainza a Leclerca,“ uviedol Barretto.

Súvisiace články