logo F1online.sk

Brundle nechápe, prečo je Verstappen vnímaný ako záporák

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Ako každá veľká osobnosť, nielen v oblasti športu, aj Max Verstappen poriadne polarizuje fanúšikovskú obec. Jeho príbeh je príbehom pravého „zlého chlapca“. Ako tínedžer bol veľmi agresívny, pre jeho počínanie sa menili pravidlá a nakoniec sa z neho stal skutočný šampión. Mnohí mu však stále nevedia odpustiť jeho minulosť i súčasnosť a vnímajú ho výhradne ako negatívnu postavu, čo bývalý jazdec a dnes komentátor Martin Brundle nechápe.

Vidieť Maxa chybovať bolo v tomto roku takmer nemožné. Iste, nebol pod veľkým tlakom a netlačil naňho ani tímový kolega, takže s chladnou hlavou sa vám preteká omnoho jednoduchšie, ale beztak bol rok 2023 ukážkou jazdeckej dokonalosti. Napriek tomu to Verstappenovi na popularite príliš nepridalo.

„Stretávam sa s fanúšikmi a čítam prchké komentáre ľudí na sociálnej sieti X, ktorí hovoria, akú sme mali nudnú sezónu, pravdepodobne preto, že dominovala jedna farebná schéma,“ napísal vo svojom stĺpčeku Martin Brundle. „Z môjho pohľadu si však nemyslím, že som bol niekedy svedkom toľkého tesného pretekania a predbiehacích manévrov naprieč štartovým poľom, ktoré sa v priebehu roka ešte viac vyrovnalo.“

Aj keď Briti sú neraz obviňovaní z tendenčného správania a otvoreného nadržiavania vlastným, Brundle sa nebál vyzdvihnúť obrovské kvality trojnásobného majstra sveta. „Páči sa mi, že Max hovorí, čo si myslí. Rozhovory s ním som vždy považoval za osviežujúce a tiež sa s ním dá poľahky krátko pohovoriť v padoku.“

„Je veľmi priamy a úprimný. Nič neskrýva a očividne mu až tak nezáleží na tom, čo si myslia ostatní. Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že k jeho odkazu by sa hodilo trochu viac vyváženosti a diplomacie. Koniec koncov, všetci sme strážcami tohto skvelého športu, ktorý reprezentujeme,“ napísal Brundle.

Verstappen bol vo svojich začiatkoch kritizovaný za prílišnú agresivitu, ale velikánov s takým príbehom by sme v minulosti našli viac ako dosť. Nezabúdajme, že podobný štart do kariéry mali aj Ayrton Senna či Michael Schumacher. Obaja sa však časom naučili kalkulovať a zistili, kadiaľ vedie najrýchlejšia cesta do cieľa.

„Keď ako tínedžer debutoval vo Formule 1, bol trochu divoký, ale vychytal svoje muchy a teraz je na trati väčšinou príkladom pokojného správania. V tvrdých súbojoch je teraz rovnako férový ako ktokoľvek iný. Nechápem, prečo ho stále považujú za záporáka, ale fanúšikovia sa rozhodujú sami za seba,“ uviedol Brundle.