logo F1online.sk

Audi vraj najnovšie poškuľuje po Oconovi

Esteban Ocon
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2024

Audi síce plánuje vstúpiť do Formuly 1 až v sezóne 2026, ale o jazdeckej zostave údajne hodlá rozhodnúť už v tomto roku. Portál F1.com prišiel s tvrdením, že horúcim kandidátom na zisk sedačky v nemeckom tíme je najnovšie Esteban Ocon.

Esteban Ocon vstúpil do kráľovnej motršportu vo farbách už neexistujúceho Manoru. Následne si služby Francúza upísala Force India, z ktorej sa stal časom Racing Point. Po ukončení pôsobenia v tíme zo Silverstone našiel 27-ročný pretekár útočisko v Renaulte, dnes známom ako Alpine.

Ani v poradí piate pôsobisko by však nemuselo byť Oconovým posledným. Na víťaza Veľkej ceny Maďarska 2021 si údajne robí zálusk Audi, ktoré sa pomaly, ale isto pripravuje na vstup do súťaže v roku 2026.

„Zdroje hovoria, že Sauberom prevádzakovaný Stake má Francúza veľmi vysoko na svojom zozname, keďže sa pripravuje na prechod k Audi v roku 2026,“ píše Lawrence Barretto. „Andreas Seidl (výkonný riaditeľ stajne, pozn. red.) sa už stretol s manažérmi jazdcov pohybujúcich sa na oboch koncoch roštu a pohovoril si s nimi o budúcnosti ich zverencov,“ tvrdí redaktor F1.com.

Záujem Audi o Ocona dáva zmysel. Francúz síce nepatrí k najrýchlejším jazdcom na štartovom rošte, ale je konzistentný a pravidelne zbiera body. Navyše sa s pribúdajúcimi rokmi postupne zlepšuje. V roku 2022 v internom súboji zdolal Fernanda Alonsa a vlani síce tesne zaostal za tímovým kolegom Pierrom Gaslym, no je potrebné uviesť, že pre rôzne technické problémy až v siedmich prípadoch nedokončil preteky.

V prospech Ocona tiež hovorí skutočnosť, že má povesť pracanta, ktorému nevadí zarezávať na simulátore od rána do večera. Pretekár Alpinu však nie je jediným pilotom, po ktorom Audi poškuľuje.

Automobilka z Ingolstadtu dlhodobo monitoruje aj situáciu okolo Carlosa Sainza či Nica Hülkenberga, do úvahy tiež pripadá predĺženie spolupráce so súčasnými jazdcami Valtterim Bottasom a Kuan-jü Čouom. Fín a Číňan však na to, aby si udržali miesta, potrebujú predvádzať viac.