logo F1online.sk

Bottasovi sa nepáči reakčný čas tímu: Trvá nám, kým dostaneme vylepšenia na auto

Valtteri Bottas
© XPB Images/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Sauber zažil po rokoch nevýrazných výsledkov pekný vzostup na začiatku sezóny 2022. Vďaka nízkej hmotnosti dokázal Valtteri Bottas bodovať na siedmich z úvodných ôsmich veľkých cien. Už v lete sa však začal postupný zostup vtedy ešte Alfy Romeo, ktorý sa neskončil ani v roku 2023. Fínsky pretekár svojmu tímu niekoľko vecí vyčíta a je zrejmé, že stajni pod novým názvom Stake ešte chvíľu potrvá, kým dostane svoje zariadenia a infraštruktúru na potrebnú úroveň.

Takéto vyjadrenia nezazneli po prvýkrát. Hovoril o tom Bottas aj jeho tímový kolega Kuan-jü Čou. Preniesť vylepšenia z továrne a veterného tunela na trať trvá švajčiarskemu celku podstatne dlhšie než súperom. Produkcia teda zjavne potrebuje posilniť po personálnej aj technickej stránke.

„Kľúčovou oblasťou, ktorú potrebujeme riešiť, je spôsob, akým prichádzame s vylepšeniami,“ povedal Valtteri Bottas v rozhovore pre magazín Autosport. „Keď v súčasnosti objavíme niečo vo veternom tuneli, trvá nám, kým to skutočne nasadíme na auto. Povedal by som, že toto je v porovnaní s ostatnými dosť veľká vec, ktorú treba riešiť.“

Tím už môže počítať so službami nového technického riaditeľa Jamesa Keya. Ten už absolvoval s Bottasom pracovnú večeru, na ktorej od pilota vyzvedal, čo podľa jeho názoru potrebuje Sauber a jeho monopost na zlepšenie. „Po mechanickej stránke potrebujeme pár vecí na zlepšenie vyváženia, ale pracovať musíme hlavne na aerodynamickej stránke,“ vyhlásil Bottas.

„James Key videl všetky čísla a pozná správanie aerodynamiky monopostu. Má v čerstvej pamäti, ako vyzerajú aerodynamické mapy McLarenu. Videl teda niektoré veci, pri ktorých rozhodne vidí priestor na zlepšenie,“ povedal fínsky pretekár.

„Samozrejme, že myseľ takého človeka, ktorý pôsobil v podobnej úlohe, začne chrliť množstvo nápadov. Mám ho rád. Zdá sa, že je naozaj motivovaný podávať výkony a myslím si, že si chce počínať dobre,“ dodal Valtteri.

Ten má za sebou pôsobenie v jednom z najúspešnejších tímov všetkých čias. V Mercedese bol svedkom zlatej éry, takže príchod do omnoho skromnejšieho Sauberu znamenal nutnosť znížiť očakávania. Zariadenia, vybavenie ani počet ľudí zďaleka nedosahuje to, čo videl v Brackley.

„Niektoré stroje sú trochu zastaralé. Myslím si však, že tím má momentálne všetko na svojom mieste a snaží sa zabezpečiť, že nebudeme v tomto smere zaostávať. Ten rozdiel je badateľný. Máme však dobrý veterný tunel, čo je pozitívne. Menší je počet pecí a zariadení na prípravu uhlíka a tiež je tu oveľa menej ľudí na výrobu dielov,“ povedal Bottas.