logo F1online.sk

Zosadí Verstappena z trónu Hamilton? Neprekvapilo by ma to, hovorí Brown

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Štartové pole bolo v uplynulej sezóne – odhliadnuc na Maxa Verstappena -, pomerne vyrovnané. Zak Brown verí, že v tej nadchádzajúcej môže byť ešte vyrovnanejšie, a to nielen jeho stred, ale aj samotné čelo. Podľa Američana môže nájsť dominantný Red Bull v roku 2024 premožiteľa, napríklad v podobe Lewisa Hamiltona.

Výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown je presvedčený o tom, že si celok z Wokingu počas zimnej prestávky výkonnostne polepšil. Otázne však je, do akej miery sa zlepšili jeho súperi – špecificky taký Red Bull, ale aj Ferrari či Mercedes.

Päťdesiatdvaročný Američan sa totiž na rozdiel od zvyšku formulovej obce nazdáva, že ročník 2024 sa nemusí niesť v rovnakom duchu ako ten predošlý. Nevylučuje, že Red Bull a Max Verstappen nájdu v nasledujúcej sezóne premožiteľa, ktorý môže vzísť práve z radov talianskeho, respektíve nemeckého celku.

„Páči sa mi, čoho sme svedkami vo veternom tuneli a aké dáta vyplývajú z počítačových simulácií CFD,“ nechal sa počuť rodák z Los Angeles pre Speedcafe. „Mám pocit, že sme urobili krok vpred. Otázkou je, aký veľký? Nikto nevie, kedy presne ukončil vývoj minuloročného auta Red Bull a kedy sa plne zameral na vývoj toho budúcoročného. Myslím si však, že k tomu došlo pomerne skoro. Zostáva nám iba čakať. Uvidíme, čo vyčaruje z čarovného klobúka Adrian Newey tentokrát – len tak budeme skutočne vedieť, ako na tom sme.“

„Zároveň netreba zabúdať na Mercedes a Ferrari. Tieto top tímy majú všetko, čo potrebujú. Sú to skvelé tímy a neprekvapilo by ma, keby sa Mercedes znenazdajky vrátil na čelo a Lewis vyhral svoj ôsmy šampionát.“

Kto bude v roku 2024 na čele, podľa Browna s istotou povedať nemožno. O jednom je však plne presvedčený: rozdiely naprieč tímami sa opäť zmenšia – a to najmä vďaka rozpočtovému stropu, ktorého zavedenie si Američan nevie vynachváliť.

„Myslím si, že zaviesť ho bolo skvelé,“ povedal Brown na margo rozpočtového stropu. „Na jednej strane síce F1 dosiaľ nikto nedominoval tak ako Verstappen – z tohto hľadiska Formula 1 nikdy nebola menej konkurencieschopná, za čo dávam pred Maxom klobúk dole. Z pohľadu tímu je to najdominantnejšia sezóna, akú som kedy vo Formule 1 videl. Na druhej strane získalo po prvýkrát v histórii päť tímov sedem alebo viac pódií.“

„Tímy, ktoré skončili v šampionáte na deviatom alebo desiatom mieste, sa dostávali do Q3 – nehovorím, že pravidelne, ale pomerne často. Za starých dobrých časov Formuly 1 by boli na chvoste štartového poľa a strácali tri sekundy. Celé pole je teraz nahustené v jednej sekunde. Myslím si, že F1 nebola ešte nikdy taká vyrovnaná ako je teraz a nazdávam sa, že bude ešte vyrovnanejšia. Keď sa niekomu z nás podarí dolapiť Verstappena, Formula 1 bude úplne iná, než bola doteraz,“ dodal Brown.  

Súvisiace články