logo F1online.sk

Novým okruhom z pera Hermanna Tilkeho je desaťkilometrové monštrum. Zavíta naň Formula 1?

Flatrock
© Flatrock Motorsports Park
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Hoci o Hermannovi Tilkem nebolo už dlhšie počuť, vedzte, že návrhár pretekárskych tratí je aj naďalej plne aktívny. Najnovším projektom 69-ročného Nemca je Flatrock Motorsports Park situovaný v americkom Tennessee, okruh, ktorého najdlhšia špecifikácia má až cez desať kilometrov.

Podobne ako samotný Paul Ricard či Okruh Amerík, aj Flatrock sa môže pochváliť viacerými možnými variáciami, vrátane 4,2 kilometra dlhého usporiadania a niekoľkých kratších konfigurácií. Azda najzaujímavejšia je však špecifikácia, ktoré sa tiahne po dĺžke celého areálu, presahuje desaťtisíc metrov a je ako šitá na rôzne vytrvalostné podujatia.

Má to ale háčik

Na tejto špecifikácii sa však v dohľadnej dobe zrejme žiadne významné podujatie neuskutoční. Všetky súčasné okruhy, na ktorých sa konajú veľké ceny, totiž musia byť držiteľom certifikátu FIA a disponovať statusom „Grade One“ – čo znamená, že usporiadanie trate, bezpečnostné opatrenia a vybavenie spĺňajú najvyššie možné štandardy.

Kameň úrazu v prípade najdlhšej konfigurácie Flatrocku spočíva v tom, že okruhy prvého stupňa by nemali byť dlhšie ako sedem kilometrov – výnimkou je iba Spa-Francorchamps, najdlhšia trať prvého stupňa na svete, ktorá presahuje sedemkilometrový limit o štyri metre.

A čo štvorkilometrový variant? Zavíta naň Formula 1?

S Flatrockom, nachádzajúcim sa približne 70 kilometrov na západ od mesta Knoxville, sa zatiaľ síce pre potreby Formuly 1 nepočíta, avšak ako sa hovorí: „nikdy nehovor nikdy.“ „Efjednotka“ v súčasnosti zažíva na americkom kontinente poriadny bum a nikde nie je napísané, že Spojené štáty americké nemôžu hostiť aj v poradí štvrté podujatie. Je ale pravdepodobné, že skôr ako kráľovná motoršportu zavíta na okruh v americkom Tennessee séria IndyCar alebo MotoGP.