logo F1online.sk

Russell: So starým autom sme sa pri vývoji ponáhľali, nad novým sme strávili veľa času

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

V akej forme sa predstaví Mercedes v novej sezóne? V Brackley to netrafili dva roky po sebe a jediné víťazstvo z viac ako päťdesiatich pretekov je vskutku bezútešná bilancia. Pilot tímu George Russell však upozorňuje, že pred novou sezónou je situácia odlišná.

V roku 2022 prišiel Mercedes s odvážnym konceptom a ako keby lavíroval, či sa rozhodol správne. Skvelý záver sezóny zrejme presvedčil mužov a ženy v Brackley, aby pokračovali na nastúpenej ceste. Veľmi rýchlo však bolo jasné, že táto cesta nepovedie k titulu majstra sveta. Aj keď Mercedes svoje auto naďalej vylepšoval, inžinierom bolo zrejmé, že tento koncept je od základu nesprávny.

Až v roku 2024 majú možnosť zmeniť všetko, čo potrebujú. Podľa pilota stajne Georgea Russella mali na to aj dosť času, takže sú pripravení zaútočiť. „Do zimnej prestávky idem s väčšou sebadôverou než vlani. Na novom koncepte monopostu sme pracovali dlho a s náležitou starostlivosťou,“ povedal médiám britský pretekár.

„Povedal by som, že minulý rok bolo všetko trochu uponáhľané. Nemali sme k dispozícii všetky informácie, možno sme urobili niekoľko unáhlených záverov bez toho, aby sme dôkladne preskúmali dôsledky. S tohtoročným autom sme v niekoľkých ohľadoch urobili krok vpred, ale s tým súviselo aj obrovské bremeno, ktoré sme nevzali do úvahy,“ povedal Russell.

Zjednodušene povedané, Mercedes druhý rok po sebe zvolil nesprávny koncept a tretíkrát si už nemôže dovoliť rovnakú chybu. Podľa Georgea to však tentokrát bude inak. „Myslím si, že sme odviedli veľký kus práce, aby sme pochopili, čo skutočne potrebujeme,“ prehlásil britský pretekár.

„Samozrejme, mali sme ďalších dvanásť mesiacov, aby sme lepšie pochopili auto a našli všetko, čo nám prinesie zlepšenie výkonnosti. Vlani sme všetko stavili tak trochu na jednu kartu a tá nebola taká silná, ako sme očakávali,“ povedal Russell.

Slovami klasika: a bude to stačiť, myslíš? Nielen Mercedesu, ale všetkým tímom. Nikto totiž poriadne nevie, aký bol skutočný náskok Red Bullu. Niekoľko faktorov však bude hovoriť v prospech konkurencie. Minimálne na niektorých tratiach boli Ferrari, Mercedes alebo McLaren veľmi silní a zrejme vedia prečo. Okrem toho je nezanedbateľným faktorom aj Sergio Pérez. Ak bude Mexičan pokračovať v rovnakých výkonoch, bude sa súperom ľahšie dostávať Red Bull pod tlak.

„Musíme dohnať obrovskú stratu. Dominancia Red Bullu bola pravdepodobne najväčšia, akú si pamätáme. Tuším, že štatisticky išlo o najdominantnejšie auto v histórii, takže všetci máme pred sebou herkulovskú úlohu,“ hovorí Russell.

„Do novej sezóny však idem s otvorenou mysľou. Asi nikto neočakáva, že my, McLaren, Aston Martin alebo Ferrari urobíme tento krok hneď. Som však presvedčený, že nespadneme opäť do niektorých z tých pascí,“ dodal.