logo F1online.sk

Prečo Schumacherova rodina neinformuje o Nemcovom stave?

Michael Schumacher, VC USA 2005
© Ryosuke Yagi/Wikipedia Commons (CC BY 2.0)
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 1. 2024

O zdravotnom stave Michaela Schumachera vieme toho iba veľmi málo. Rodina sedemnásobného šampióna totiž zaryto mlčí. Prečo je tomu tak? Vysvetľuje právnik Felix Damm.

Zdravotný stav Michaela Schumachera sa stal po Nemcovej nehode na lyžiach z dňa 29. decembra 2013 súkromnou záležitosťou. Niekdajší legendárny pretekár Ferrari totiž utrpel závažné poranenie hlavy a od spomínanej nehody ho na verejnosti nikto nevidel, keďže sa Schumacher zotavuje výlučne vo svojom dome vo Švajčiarsku.

Za poslednú dekádu bolo o zdravotnom stave Schumachera zverejnených veľmi málo podrobností. Rodina nezverejnila žiadne stanovisko, v ktorom by poodhalila, ako na tom jeden z historicky najúspešnejších jazdcov Formuly 1 je a rodinný právnik Felix Damm teraz prezradil, čo bolo toho dôvodom.

„Dôvodom bolo zachovanie si súkromia,“ prezradil Damm pre LTO. „Zvažovali sme, či by záverečná správa o Michaelovom zdravotnom stave mohla byť tým správnym spôsobom, ako o celej veci informovať.“

„Tým by sa to však neskončilo a museli by sme neustále aktualizovať informácie o jeho zdravotnom stave. Rodina by tak nemala nad situáciou kontrolu a záležalo by iba na médiách, kedy by záujem o Schumachera utíchol.“

Damm sa nazdáva, že ak by bola široká verejnosť po Schumacherovej nehode informovaná o Nemcovom zdravotnom stave, na rodinu by bol následne vyvíjaný väčší tlak a vyžadovalo by sa od nej, aby priebežne prichádzala s ďalšími aktualizáciami.

„Médiá by sa chceli venovať tejto téme znova a znova a chceli by vedieť, ako to so Schumacherom vyzerá mesiac, dva či tri po zverejnení stanoviska. Ak by sme následne chceli, aby správy o jeho zdravotnom stave ustali, museli by sme prísť s argumentom dobrovoľného vyhlásenia.“

„Ak osobné údaje nezverejňuje samotná dotknutá osoba, ale priatelia alebo známi, nejde o ´dobrovoľné sprístupnenie´ súkromia. Dotknutá osoba sa teda môže brániť zverejneniu osobných údajov, aj keď informácie pochádzajú z jej okolia,“ vysvetlil Damm.