logo F1online.sk

Marko s ďalšou kryptickou správou? Lawson potrebuje jazdiť ešte pred rokom 2025

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2023

Karty sú rozdané a sezóna 2024 je pred nami. Vieme, kto bude jazdiť a koľko času budú môcť tímy stráviť vo veternom tuneli. Teraz je to už len na nich a na šikovnosti ich inžinierov. K jazdeckým rošádam nedošlo a „súpisky“ tímov zostali nezmenené. Stále tu však visí určitý otáznik. Pilotov totiž môžete vymieňať aj v priebehu sezóny.

Najväčším „špecialistom“ je v tomto smere Helmut Marko. Jeden z posledných mužov starej školy sa nebojí veľkých rozhodnutí a určite nemieni nechávať pilotovi na rozvoj tri roky, teda ak ho náhodou nepotrebuje pre jeho väzby s Hondou. Nyck de Vries a ďalší by o tom vedeli rozprávať.

V súčasnosti je jedným z najhorúcejších kandidátov na sedačku vo Formule 1 Liam Lawson. Ten dokonalo využil nešťastie druhého a keď nahradil v kokpite AlphaTauri zraneného Daniela Ricciarda, dokázal, že má na Formulu 1 dostatočnú kvalitu. Tím však v tom čase už bol dohodnutý so svojimi jazdcami, a tak sa Lawson opäť ocitol na „lavičke náhradníkov“. Christian Horner a Helmut Marko mu však svätosväte sľubujú sedačku na rok 2025. Poradca Red Bullu vo svojom poslednom rozhovore pre OE24 potvrdil tento záväzok, ale dodal k nemu ešte niečo navyše.

Z doslovného prepisu rozhovoru uvádzame: Redaktor: „Povedali ste, že rezervný jazdec Liam Lawson má isté miesto pre rok 2025…“

Marko: „Áno, ale ešte predtým by mal odjazdiť aspoň pár pretekov, aby sme mohli vidieť jeho skutočný potenciál.“

To je naozaj všetko. Viac sme sa už od Herr Marka nedozvedeli. Zvedavý nebol ani redaktor, ale keďže pre OE24 poskytuje Helmut rozhovory na pravidelnej báze a urobil si z neho akýsi tlačový orgán (pred niekoľkými desaťročiami to bolo úplne bežné, dnes na to slúžia primárne sociálne siete), môžeme predpokladať, že presne takto to malo aj zaznieť.

Okrem toho sa však Marko krátko vyjadril aj k Sergiovi Pérezovi. „Za súčasného stavu má naplniť svoju zmluvu, ktorá platí do konca roku 2024. Potom sa uvidí,“ povedal stručne.

Reč prišla aj na trojnásobného šampióna Maxa Verstappena. Toho už dnes nemusia príliš trápiť vrtochy poradcu Red Bullu, keďže vďaka špičkovým výkonom sa o svoju budúcnosť nemusí ani trochu obávať. „Sme v kontakte len sporadicky. Max je v súčasnosti v Brazílii s priateľkou. Keď je tam, nikdy nás nekontaktuje. Po 6. alebo 7. januári sa však vrátime do práce. Vtedy začínajú prvé prípravy na februárové predsezónne testy. Okrem toho máme množstvo ďalších povinností,“ skonštatoval Marko.

Na margo blížiacej sa sezóny povedal: „Rok 2023 sa už nikdy nezopakuje. Okrem toho by sme mali predpokladať, že naši konkurenti budú lepšie pripravení na sezónu 2024.“