logo F1online.sk

Nespoliehame sa len na Neweyho, hovorí Horner

Adrian Newey a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2023

Často sa hovorí, ako by vyzerala história Formuly 1, keby niektorá osobnosť neurobila v kariére určitý krok. Čo keby Ayrton Senna neprestúpil do Williamsu? Čo keby si Michael Schumacher nevybral Ferrari? A čo keby si Adrian Newey nevybral Red Bull alebo sa dokonca rozhodol pre Ferrari? Často sú úspechy stajne z Milton Keynes spájané práve s týmto geniálnym konštruktérom, ale aj keď Christian Horner pripúšťa jeho obrovský vplyv, Red Bull sa vraj nespolieha len na jedného muža.

Keď v roku 2005 vznikal tento tím, urobila partička okolo Dietricha Mateschitza niekoľko kľúčových a správnych rozhodnutí. Jedným z nich bolo aj podpísanie Adriana Neweyho, ktorého sklamal najprv Frank Williams a potom aj Ron Dennis. Ako sa nakoniec ukázalo, Williams už bez Neweyho titul nezískal a McLaren sa postupne vydal na zostupnú krivku. Naproti tomu Red Bull dnes patrí k veľmociam, aj keď podľa jeho šéfa to nie je len o jednom mužovi.

„Adrian je dôležitou súčasťou tohto tímu a má veľký podiel na našich úspechoch,“ prehlásil boss stajne pre Autosport. „Jeho rola sa v posledných pár rokoch vyvinula a technický tím pod ním na čele s Pierrom Wachém odvádza skvelú prácu, takže nie sú závislí na Adrianovi.“

„Môže odísť z práce a robiť na ďalších projektoch. Myslím si, že niečo také je súčasťou evolúcie každého tímu. Vždy som bol veľkým fanúšikom Manchestru United, ale hlavne Alexa Fergusona. Mali v zostave Erica Catonu a postupne svoj tím vyvíjali ďalej. Podobne tak Red Bull je silnejší, keď má Adriana, ale aj zvyšok tímu sa vyvíja,“ povedal Horner.

Sám pritom hovorí, že nielen Newey, ale aj on mal za tie roky možnosť opustiť Red Bull a vydať sa pracovať inam. Jeho rozhodnutie zostať na jednom mieste však zostalo neoblomné. „Vždy je veľmi lichotivé, keď dostanete ponuku alebo o vás má záujem iný tím, ale moje srdce má miesto tu. Vybudoval som tento tím, viedol som ho od samého začiatku, cítim zodpovednosť voči ľuďom, akcionárom a všetkým našim partnerom,“ prehlásil Horner.

Súvisiace články