logo F1online.sk

Vettel spomína na posledný rozhovor s Michaelom: Povedal som mu, že budem otcom

Michael Schumacher a Sebastian Vettel
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2023

Od strašnej nehody Michaela Schumachera uplynulo desať rokov. Aj keď nemecký šampión v tom čase už aktívne nepretekal, svojím blízkym a priateľom bol obrovskou oporou. Jeho dcéra a syn boli stále v podstate deti, ktoré aj keď neprišli o svojho otca, rozhodne prišli o zdroj dôležitých rád a veľkej inšpirácie.

Presne to chýba aj jeho dobrému priateľovi Sebastianovi Vettelovi, pre ktorého bol Michael zdrojom veľkej inšpirácie v začiatkoch kariéry. Nakoniec sa stretli aj na trati a bolo jasné, že Sebastian toho má so sedemnásobným šampiónom mnoho spoločného. Obaja sa zblížili a zblížili sa aj ich rodiny. Bohužiaľ, osudový 29. december pretrhol všetky putá.

„Je to veľmi ťažké, nechcem povedať, že sa s tým zmieriť, ale akceptovať jeho pokračujúci boj a že mu nie je dobre. Samozrejme, želám mu všetko dobré. Stále je to veľmi aktuálna téma a niekedy na ňu potichu myslím, niekedy často,“ povedal v rozhovore pre RTL štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel.

Pri spomienke na 29. december 2013 mnohí z nás presne vedia, čo v ten deň robili. Na tento hrozný okamih si spomína aj dnes už vyslúžilý pretekár. „Moje prvé myšlienky smerovali k nášmu poslednému rozhovoru, ktorý už ani nemohol byť krajší. Povedal som mu vtedy, že sa stanem otcom,“ spomína Seb.

„Veľmi som si vážil, že v tom období krátko pred nehodou sme si boli stále bližší a bližší, pretože sme sa stále lepšie a lepšie spoznávali. Motoršport už nebol najdôležitejšou témou, ktorú sme mali spoločnú, ale rozprávali sme sa aj o každodennom živote,“ dodal Vettel.

Sebastian sa stal mentorom a priateľom jeho syna Micka, ktorý ho svojho času označil za svojho najlepšieho priateľa v padoku. Mnohým pri pohľade na nich napadlo, že mnohonásobný šampión sa stal na rošte akýmsi druhým otcom, ktorý nemeckému mladíkovi pomáhal a radil mu. Sám Mick pred časom priznal, že sa o ďalších krokoch vo svojej kariére radí aj so Sebastianom.

Michaela však v padoku nepotreboval len jeho syn, ale tiež jeho dobrý kamarát. „Skrátka mi chýba môj priateľ. V posledných rokoch by bol pre mňa veľmi dôležitý. Mal by som naňho toľko otázok, na ktoré by mi určite ponúkol toľko odpovedí a toľko inšpirácie. Chýba mi to, ale ja som len jeho priateľ. Pre jeho rodinu je to oveľa ťažšie. V tom čase bol Mick ešte len tínedžer. V tomto zmysle mala jeho nehoda úplne iný rozmer a svojím spôsobom odišiel od rodiny,“ povedal Vettel.