logo F1online.sk

Michael ma naučil všetko, priznáva Ralf Schumacher

Michael Schumacher a Ralf Schumacher, VC San Marina 2001
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Bratská dvojica je vo Formule 1 skutočnou raritou. Vzhľadom na malý počet sedačiek a ohromnú konkurenciu existuje naozaj malá šanca, že sa niečo také podarí. Bratom Schumacherovcom sa to však podarilo, aj keď mladší z dvojice Ralf priznáva, že na jeho kariéru mal nesmierne pozitívny vplyv aj jeho brat Michael.

O šesť rokov mladší Ralf bol vždy v tieni svojho nesmierne úspešného brata. Ten sa mu snažil radiť a pomáhať mu už v motokárach, ale nebolo to jednoduché. Bývalý pilot Williamsu či Toyoty časom priznal, že mal Michaela viac počúvať. Podľa mnohých mal možno ešte väčší talent než sedemnásobný majster sveta, ale nedokázal ho naplno využiť.

„Michael nebol len môj brat. V detstve bol tiež mojím trénerom a mentorom. Naučil ma všetko o motokárach. Možno bol medzi nami sedemročný rozdiel, ale on vždy stál po mojom boku. Pretekali sme spolu, trénovali sme spolu predbiehacie manévre a všetko, na čom záleží v motoristickom športe,“ povedal Ralf Schumacher v rozhovore pre nemecký Bild.

„Keď si pomyslíte, ako náš príbeh začal s rodičmi na motokárovej trati a skončili sme až vo Formule 1, zažili sme spolu neuveriteľné veci. Samozrejme, z jeho pohľadu to malo celkom odlišný rozmer. Keď sa pozeráte na fotografie z čias, keď bol mojím mechanikom a mentorom, sú to prekrásne spomienky,“ spomína Ralf, ktorému Michael ani zďaleka nepomáhal len po jazdeckej či technickej stránke.

Bol to práve jeho brat, kto mu výrazne pomohol posunúť sa na najvyššiu úroveň. Oboch manažoval Willi Weber, ktorý Ralfa posadil do monopostu svojho skvelého tímu WTS vo Formule 3. Stal sa vicemajstrom nemeckej Formuly 3, vyhral Veľkú cenu Macaa a Weber mu výrazne pomohol aj pri prechode do Japonska, kde sa v roku 1996 stal šampiónom Formuly Nippon (dnes Super Formuly). To bol posledný krok pred prestupom do Formuly 1 s tímom Jordan.

„Všetko to stojí peniaze a on mi neskutočne pomohol, zvlášť keď ma zoznámil s Willim Weberom. Obom som im veľmi zaviazaný. Aj keď na konci dňa ste to vy, kto musí jazdiť a musí sa vám dariť, ale zároveň potrebujete, aby vám niekto vydláždil cestu. Pre náš vekový rozdiel sme v detstve nemali veľa spoločného. Skôr to bol môj starší brat, ktorý sa o mňa musel starať. V našej rodine sme však všetko robili spolu,“ hovorí Schumacher.

„Samozrejme, mali sme jednu alebo dve nezhody, keď sme proti sebe pretekali vo Formule 1. Ak to osud umožnil a náhodou som mu bol vyrovnaným súperom alebo som dokázal vyhrať preteky, často sme spoločne trávili čas po ich skončení. Pre mňa sú to nádherné spomienky,“ dodal Ralf.