logo F1online.sk

Jazdci McLarenu krotia nadšenie z umiestnenia v druhom tréningu

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2020

McLaren zažil po dlhšej dobe čistý piatok bez mechanických problémov či nehôd. Obaja jazdci nazbierali na vylepšenom MCL35 cenné množstvo dát. V druhom tréningu sa dokonca Lando Norris vyšvihol na tretie miesto a Carlos Sainz na piate, jazdci však tvrdia, že to nemusí byť reálny ukazovať rýchlosti britského tímu.

Druhý tréning bol totiž poznačený dvomi červenými vlajkami a premávkou. Carlos Sainz bol v FP1 šiesty a v FP2 piaty, tieto umiestnenia však nepovažuje za skutočné odzrkadlenie svojej rýchlosti. „Nie je to veľmi realistické. Veľa jazdcov nedalo dokopy svoje rýchle kolá, čo znamená, že každý má pred sobotou veľký priestor na zlepšenie,“ povedal Carlos Sainz.

Španiel dnes odjazdil 74 kôl, čo je vzhľadom na to, že McLaren priniesol do Portugalska vylepšenia, výborným zdrojom na zozbieranie a analýzu dát. Tento víkend sa teda pre britskú stajňu začína oveľa lepšie než v Nemecku, keď McLaren vstupoval do kvalifikácie s vylepšeniami na aute, ktoré však nemal čas v piatok odskúšať a vyladiť.

„Potrebujeme ešte vyladiť naše auto, aby sme ho v sobotu dostali do správneho okna. Myslím si, že nás čaká zaujímavá kvalifikácia. Cítim, že v tejto chvíli vieme všetci veľmi málo,“ zamyslel sa Carlos Sainz, ktorý sa tiež musel popasovať s nízkym gripom či vetrom. „Pre každého to bola výzva. Museli sme sa popasovať s premávkou, veľmi nízkym gripom či vetrom. Do niektorých zákrut som pomaly ani nevedel zatočiť. A potom tam boli zákruty, kde bolo auto fantastické. Jedna vec teda zrejme kompenzuje druhú. Na konci sme boli v poradí pomerne vysoko, takže nemôžeme byť veľmi sklamaní,“ uzavrel Sainz.

Lando Norris bol v FP1 dvanásty, v druhom tréningu však skončil tretí. „Je to dobrá pozícia, no z pohľadu rýchlosti sme ďaleko od tretieho miesta. Čaká nás veľa práce, aby sme sa pred sobotou zlepšili,“ povedal britský mladík.

Uvidíme, čo sobota prinesie a ako McLarenu sadne špecifický okruh a podmienky. Lando Norris si nezakrýval oči tretím miestom z FP2, pretože sám vie, že poradie v tréningoch nič neznamená a žiadne body sa zaň nerozdávajú. „V niektorých úsekoch sme vyzerali konkurencieschopne, inde sme sa zas trápili. Je zvláštne, ako tu fungujú pneumatiky. Nedokázal som ich poriadne zahriať na prvé kolo, preto som potreboval druhé kolo a až v tom treťom fungovali lepšie. Ak sa však všetci pokúsia o rovnakú vec, bude problémom premávka. Kvalifikácia bude o zahriatí pneumatík do správneho okna a nájdení vhodného rozostupu na trati,“  doplnil Lando Norris.

Pre McLaren bol piatok nielen o príprave na preteky, ale aj o testovaní vylepšení, slúžiacich aj pre budúcu sezónu. „Opäť sme na aute testovali nové veci, večer budeme dáta analyzovať, no prvé indície sú pozitívne. Auto vyzerá pomerne stabilne a dobre nastavené už od začiatku, a to aj napriek nízkemu gripu. Máme za sebou produktívny a užitočný deň na skvelej trati, ktorá predstavuje skvelú výzvu s rôznymi typmi zákrut a prevýšeniami. Veľa sme sa naučili,“ povedal technický riaditeľ tímu James Key.