logo F1online.sk

Ako vedel Mika Häkkinen o zmŕtvychvstaní McLarenu?

Mika Häkkinen
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 12. 2023

To sa nedá nazvať inak ako predpoveď roka. Keď Mika Häkkinen v júni predpovedal, že McLaren bude do dvoch mesiacov útočiť na Red Bull, nejeden si ťukal na čelo. Nakoniec to bola predzvesť zrejme najväčšej senzácie roka 2023 vo Formule 1. Lietajúci Fín dnes priznáva, že jeho predpoveď vychádzala zo znalosti interných pomerov vo Wokingu.

Stále je ambasádorom tímu, stále tam pozná hromadu ľudí a vlastne nikdy z McLarenu neodišiel. Takmer nikto tomu neveril, ale veľké balíky vylepšení dostali pápajových chlapcov z dna až do boja o pódiá. Predpoveď dvojnásobného šampióna tak čelila najprv posmechu a potom obdivu. Dnes už poznáme aj odpoveď na otázku, ako to vlastne vedel.

„Z času stráveného v továrni s rôznymi oddeleniami,“ odpovedal Häkkinen pre oficiálne stránky McLarenu. „Rozprával som sa s rôznymi ľuďmi v továrni, videl som ich motiváciu a ich sebadôveru – vedeli, o čom hovoria. Každé oddelenie bolo súčasťou jedného tímu.“

„Bolo vidieť, že si urobili domáce úlohy a výpočty, čo vo mne posilnilo tento pocit. Potrebujete tímového ducha a dôveru v lídrov tímu. Presne to platí pre McLaren. Tím má smer, čo je dôležité pre motiváciu. Mechanici, inžinieri, marketing, médiá, všetci na trati a v továrni pracujú veľmi tvrdo. Tímová práca je megaúspech,“ odkázal Häkkinen.

Rovnakú otázku dostal fínsky veštec aj na EisKing TOUR v Bratislave. Pred vypredanou NTC Arénou vtedy vyzdvihol zásluhy vedenia stajne z Wokingu a jej šéfa Zaka Browna. Ten za tie roky vo vedení McLarenu čelil nemalej kritike. Tá teraz utíchla, ale môžeme si byť istí, že sa znovu objaví, keď sa tejto tradičnej britskej stajni prestane dariť.

„Zak Brown je neuveriteľná osobnosť, pracuje 7 dní v týždni, dokáže neuveriteľne motivovať ostatných, či už vyhrávajú alebo prehrávajú. Vie ľuďom v tíme nájsť to správne miesto, či už sú to inžinieri, mechanici alebo dizajnéri. Vedia, čo majú robiť. Samozrejme, peniaze sú taktiež dôležitý faktor. Musíte ich investovať správne, do správnych materiálov a správnych ľudí,“ povedal Häkkinen v Bratislave.

„Zak Brown má veľmi dobrý prehľad a dokáže poskladať tieto prvky správne. Tieto slová nehovorím, pretože som ambasádorom McLarenu, ale vo svojom živote som videl, ako tím stúpa a vyhráva. Vidím, čo robí McLaren, aby dokázal vyhrávať preteky, kam investujú, ako investujú a po celý čas idú určite správnym smerom, vrátane dvoch skvelých pilotov. Dodáva mi to istotu, že vedia, čo robia,“ skonštatoval Mika.