logo F1online.sk

Pérezovi chýba sebadôvera, hovorí Bottas

Sergio Pérez a Valtteri Bottas
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 12. 2023

Titul majstra sveta nevyhrá vždy ten talentovanejší. Obvykle tomu tak však je. Jazdci ako Sergio Pérez, Valtteri Bottas či Rubens Barrichello mohli pri supertalentovaných tímových kolegoch len prekvapiť. Chceli to skúsiť, aj keď si boli vedomí, do čoho idú. Väčšina z nich, vrátane Bottasa, však nakoniec musela akceptovať porážku.

Valtteri Bottas urobil všetko, aby Lewisa Hamiltona porazil. Nakoniec sa však musel zmieriť s tým, že naňho nemá. Dnes sedemnásobný šampión bol v Mercedese dobre zahniezdený, mal v rukách takmer dokonalé auto a po odchode Nica Rosberga sa uvoľnil tlak vnútri garáže. Zjavne pomohla aj skutočnosť, že Bottas používal na svojho kolegu len športové zbrane, takže sa z oboch nakoniec stali dobrí priatelia.

„Naozaj nad tým nerozmýšľam,“ odpovedal Bottas v rozhovore pre Motorsport Magazin na otázku, či si myslí, že v dnešnej Formule 1 môže zdolať kohokoľvek. „Bol to posledný spoločný rok s Lewisom, keď som to skrátka musel akceptovať. Ani raz z piatich pokusov som ho nedokázal poraziť.“

„Myslím si, že v tom čase bol na vrchole síl a predvádzal naozaj skvelé výkony. Nemyslím si však, že to niečo zmenilo. Stále chodím na preteky s dobrým sebavedomím a cítim, že v dobrý deň môžem poraziť kohokoľvek,“ dodal fínsky pretekár.

Čo by teda poradil Sergiovi Pérezovi? Mexický pretekár je v podobnej situácii. Možno s tým rozdielom, že Bottas ako pilot Mercedesu dokázal postúpiť do Q3 presne 103-krát za sebou, kým Pérez mal v tejto sezóne neraz čo robiť, aby sa tam dostal.

„Musíte mať jasný postoj, že môžete poraziť kohokoľvek,“ povedal víťaz desiatich veľkých cien vo Formule 1. „Nemôžete vstúpiť do súťažného víkendu s tým, že ho nemôžete zdolať. To by ste dopredu prehrali.“

„V tomto športe musíte mať vždy dobré sebavedomie a presvedčiť sami seba. Ak túto dôveru nemáte, skončíte v negatívnej špirále. Z pohľadu na stopky a konzistentnosť vašich výkonov vám to bude jasné. Pri pohľade na to, čím si Checo prechádza, by som povedal, že mu určite chýba sebadôvera. A vidíte to aj na výsledkoch,“ povedal Bottas.

Súvisiace články