logo F1online.sk

Nestačí mi jazdiť na úrovni Hamiltona, chcem ho porážať, hlási Russell

George Russell a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 12. 2023

George Russell si za novoročné predsavzatie stanovil len jedno: zlepšiť sa. Brit už totiž nechce viac dostávať na frak od tímového kolegu Lewisa Hamiltona, prípadne s ním raz za čas uhrať remízu. Pilot Mercedesu mieni svojho 38-ročného krajana porážať, a to na pravidelnej báze.

Russell má za sebou podľa vlastných slov dosiaľ najťažšiu sezónu vo Formule 1, v ktorej zaostal ďaleko-preďaleko za očakávaniami. Čo bolo toho dôvodom? Dvadsaťpäťročný pretekár údajne až príliš „tlačil na pílu“.

„Po psychickej stránke to bola bezpochyby najťažšia sezóna, akú som kedy zažil,“ vyslovil sa George Russell pre Motor Sport Magazine. „Musel som sa pozviechať z nevyužitých príležitostí, nedostatočných výsledkov a početných chýb – k čomu dôjde, keď na seba príliš tlačíte.“

„Mohol som pohodlne ubrať z plynu, jazdiť percento pod limitom a teraz tu sedieť a chváliť sa, že som sa nedopustil jedinej chyby. V priebehu svojej kariéry som na seba pravdepodobne nikdy nevyvíjal taký tlak, aký na seba vyvíjam v súčasnosti.“

A prečo na to vlastne Russell až tak tlačí? Nuž preto, že má za tímového kolegu mimoriadne konkurencieschopného Lewisa Hamiltona. Pokiaľ chcete jazdiť na úrovni sedemnásobného šampióna alebo ho dokonca porážať, nič iné vám popravde nezostáva. Rovnako uvažuje aj mladší z pretekárov Mercedesu.

„Usilujem sa zlepšovať sa a neuspokojiť sa len s tým, že som v kvalifikácii alebo v iných ukazovateľoch na rovnakej úrovni ako môj tímový kolega,“ vysvetlil Russell. „V roku 2022 sme boli v priebehu celej sezóny nesmierne vyrovnaní. Ja chcem mať však oproti Hamiltonovi navrch. To je to, o čo sa snažím.“

Pokiaľ bude mať aj Russell oproti Hamiltonovi výkonnostnú výhodu, ale nebude mať k dispozícii dostatočne rýchly monopost, nebude mu to nič platné. Otázka preto znie: Vráti sa Mercedes v roku 2024 na víťaznú vlnu?

„Neviem,“ nevyšiel s kožou na trh technický guru Mercedesu James Allison. „Verím však, že sme urobili dosť pre to, aby sme v oboch šampionátoch prehovorili do boja o prvenstvo,“ vyhlásil 55-ročný Angličan.

„Stanovili sme si pomerne ambiciózne ciele. Na ich naplnenie máme dostatok zdrojov a taktiež sa nádejame, že bude budúcoročné auto o poznanie lepšie. Či bude zlepšenie dostatočné, alebo nie, ukáže až čas. Dúfam však, že bude a rovnako tak uvažujú aj moji tímoví kolegovia,“ dodal Allison.