logo F1online.sk

Ako Christian Horner dostal príučku od talentovanej mamy Maxa Verstappena

Max Verstappen a Sophie Kumpenová
© Instagram/sophiekumpen
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 12. 2023

Ak sa nazdávate, že Max Verstappen zdedil talent výlučne po otcovi, niekdajšom pretekárovi F1, ste hlboko na omyle. Holanďan má pretekanie v génoch aj po mame Sophie Kumpenovej. Belgičanka sa totiž obdobne ako exmanžel v minulosti venovala motoršportu na profesionálnej úrovni, dokonca sa jej cesty skrížili so šéfom Red Bullu Christianom Hornerom, ktorého vo vzájomnom súboji rozniesla na kopytách.

Verejnosť si Sophie Kumpenovú spája predovšetkým s tým, že je mamou trojnásobného šampióna Maxa Verstappena. Štyridsaťosemročná Belgičanka je však oveľa viac než to. V mládežníckych časoch bola totiž uznávanou a talentovanou pretekárkou, ktorá patrila k špičke vo svojej kategórii.

Svoje vie o tom povedať Christian Horner, ktorý sa s rodáčkou z Hasseltu pred 34 rokmi stretol tvárou v tvár na trati. A ako úprimne priznal, ťahal za kratší koniec. „V roku 1989 som sa zúčastnil juniorského motokárového šampionátu, kde som pretekal proti mame Maxa Verstappena,“ uviedol Horner v podcaste Eff Won With DRS. „V tom čase bola medzi desiatkou najlepších na svete, bola fantastická.“

Po prevalení tohto tajomstva zaujímalo hostiteľa podcastu už iba jedno. „Porazila ťa?“ spýtal sa Hornera. „Áno,“ priznal bez okolkov 50-ročný Brit.

Sophie Kumpenová sa venovala pretekaniu dlhé roky, až jedného dňa naďabila na istého Josa Verstappena, ktorému v roku 1997 porodila syna Maxa – toho istého Maxa, ktorý dnes pod vedením Christiana Hornera vyhráva jeden titul za druhým. „Narazili sme na seba ako trinásťroční,“ povedal Horner. „Nemyslím si, že niekto z nás mohol predvídať, že raz dôjde k niečomu takémuto (že syn Sophie Kumpenovej bude jedného dňa pretekať pod taktovkou Christiana Hornera, pozn. red.).“

Okrem Verstappenovej mamy natrafil Horner v motokárach na niekoľko ďalších známych mien, ktoré buď v F1 neskôr pretekali, alebo majú s Formulou 1 niečo priamo dočinenia.

„Pretekal som po boku Jana Magnussena, otca Kevina Magnussena, Giancarla Fisichellu, Jarna Trulliho či Daria Franchettiho. Môj život (sa v tom čase) točil iba okolo motokár. Ak som v nej práve nesedel, robil som si nákresy alebo sa staral o ich údržbu,“ prezradil o sebe Horner.

Súvisiace články