logo F1online.sk

Urobil Mick Schumacher chybu? Mal staviť na juniorský program Red Bullu, myslí si Ecclestone

Mick Schumacher
© Jiří Křenek/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

Bývalý šéf Formuly 1 Bernie Ecclestone naznačil, že Mick Schumacher by urobil lepšie, ak by pred vstupom do F1 uprednostnil pred juniorským programom Ferrari mládežnícke štruktúry Red Bullu.

Syn sedemnásobného šampióna sa stal v roku 2019 juniorským jazdcom Ferrari, ktorému sa za vynaloženú dôveru odvďačil tým najlepším možným spôsobom – ziskom titulu vo Formule 2, po ktorom po Nemcovi siahol americký Haas. Následný príbeh už poznáte.

Schumacher sa po dvojročnom nie príliš vydarenom angažmáne v Haase z F1 porúčal a v uplynulom ročníku zastával iba pozíciu rezervného jazdca Mercedesu. Ecclestone sa nazdáva, že ak by 24-ročný mladík pred rokmi pred Ferrari uprednostnil Red Bull, mohlo byť dnes všetkému inak.

„V Red Bulle by mu porozumeli lepšie (ako vo Ferrari) a pomohli by mu zlepšiť sa,“ myslí si 93-ročný Brit, ktorý jedným dychom dodáva, že sa Nemec môže do F1 prinavrátiť aj cez angažmán vo WEC. Stačí na to vraj jediné – predvádzať dostatočne dobré výkony.

„Musí bojovať, musí sa s tým popasovať a ukázať, že je stále schopný podávať dobré výkony,“ vyslovil sa pre RTL Ecclestone. „Následne si ho niekto vyhliadne a nebude to on, kto bude oslovovať ľudí – umožnia mu pretekať.“

„V najlepšom možnom prípade sa môže stať, že uvidia jeho výkony a povedia si: ´Potrebujeme ho.´ V tom opačnom by to bolo: ´Hľadá niekoho, kto sa ho ujme kvôli jeho menu.´ Mal by zabudnúť na svoje meno a rozvíjať sa ako človek. To je v súčasnosti pravdepodobne jediná a najlepšia vec, ktorú môže urobiť,“ odkázal Schumacherovi na diaľku Ecclestone. „Potom sa môže stať, že zodpovední vo Formule 1 svoj postoj prehodnotia a povedia si: ´Možno sme urobili chybu. Mali by sme to s ním skúsiť znova.´“