logo F1online.sk

Red Bull prekvapilo, že sa Mercedes držal „zjavne neúspešného“ konceptu bez bočníc

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 12. 2023

V roku 2021 sa skončila nevídaná dominancia Mercedesu a začala nevídaná dominancia Red Bullu. Táto sezóna a jej konečný výsledok boli pomerne symbolické. Niekdajší vládcovia Formuly 1 však nevstúpili do novej éry vôbec dobre a až príliš dlho im trvalo priznať si, že nimi zvolená cesta nefunguje. Váhavosť Mercedesu vraj prekvapila aj Red Bull.

Koncept bez bočníc je slovné spojenie, ktoré fanúšikov stajne z Brackley budí zo spánku dodnes. Inžinieri tohto tímu boli odvážni a mysleli vo veľkom, ale nakoniec neboli úspešní. Kým si to však priznali, bolo neskoro a Red Bull zmizol v diaľke.

Tím okolo Christiana Hornera však bol prekvapený, keď sa v Mercedese rozhodli pokračovať so starým konceptom. Ukázali ho pri predstavení nového monopostu aj na predsezónnych testoch, ale už po prvých pretekoch prehlásil Toto Wolff, že jeho tím zavrhne túto cestu. Definitívne tak urobil na Veľkej cene Monaka, keď prišiel s novými bočnicami.

„Nuž, Toto má beztak tendenciu trochu preháňať,“ povedal Horner na margo vyjadrení šéfa Mercedesu pre Autosport. „Prekvapilo nás, že Ferrari malo vlani veľmi dobrý rok a s prirodzenou evolúciou sme očakávali, že nám budú v tejto sezóne vyrovnaným súperom.“

„Tiež nás veľmi prekvapilo, že Mercedes sa držal zjavne neúspešného konceptu z minulej sezóny. Keď sa pozriete na autá z obdobia pred štartom sezóny, tak najbližšie k nášmu konceptu boli Aston Martin a McLaren,“ dodal Horner.

V Red Bulle si vraj začali veriť na titul po Veľkej cene Austrálie. V roku 2022 tu Ferrari všetkých na hlavu porazilo, ale presne o rok neskôr už bol nedostihnuteľný iný tím. „Pri opúšťaní Bahrajnu sme vedeli, že na tej trati máme veľmi dobrý balík. Nevedeli sme však, či to nie je špecifické pre okruh, teploty, podmienky alebo asfalt,“ povedal šéf Red Bullu.

„Až keď získate vzorku dvoch alebo troch problematickejších tratí, ako bolo pre nás napríklad Melbourne, tak si poviete: ‚Okej, naozaj sme to dali dokopy.‘ Bahrajn nikto neopúšťal unesený. Chce to pár pretekov, aby ste získali úplný obraz,“ dodal Horner.

Súvisiace články