logo F1online.sk

Zbaviť sa Marka by bola chyba, vystríha Red Bull Ralf Schumacher

Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 12. 2023

V kuloároch sa zas a znova začína šuškať o konci Helmuta Marka. Tentokrát však nie pre údajné spory s generálnym riaditeľom spoločnosti Oliverom Mintzlaffom, dôvod je oveľa bizarnejší. Rakúšan má na chrbte už osem krížikov a skôr či neskôr sa bude musieť pre pokročilý vek s Formulou 1 rozlúčiť. Ralf Schumacher ale Red Bullu radí, aby túto „rozlúčku“ čo najviac oddialil. Rodák z Grazu je vraj pre tím z Milton Keynes aj naďalej nesmierne prínosný a jeho odchodom do dôchodku by najúspešnejší celok súčasnosti značne utrpel.

Podľa Ralfa Schumachera jestvuje šanca, že sa Red Bull rozlúči s Helmutom Markom už po skončení nadchádzajúcej sezóny. Byť však na mieste „malinovkárov“, poradcu-veterána by  primäl ešte nejaký ten rok či dva v garáži rakúskeho celku zotrvať.

„Red Bull Helmuta Marka stále potrebuje,“ vyslovil sa pre formel1.de Ralf Schumacher, podľa ktorého môže odchodu Marka zabrániť aj taký Max Verstappen. „Viem si predstaviť aj to, že Verstappen Markovi odísť nedovolí. Už sa o tom vyjadril veľmi jasne. Kým tam bude jazdiť, veľa sa nezmení.“

Schumacher na jednej strane síce chce, aby Marko v F1 ešte zotrval, no na tej druhej iba nechápavo krúti nad Rakúšanovou profesijnou dlhovekosťou. „Helmut sa v tomto svete pohybuje už nesmierne dlho,“ poznamenal brat sedemnásobného šampióna. „V určitom okamihu si tiež začne klásť otázky (o tom, či pokračovať, alebo skončiť). Vlastne som prekvapený, že je stále aktívny. To si nezaslúži nič iné ako rešpekt, obzvlášť, keď sa mu ho už toľko dostávalo zo strany Red Bullu.“

Marko sa stal v priebehu rokov akousi „šedou eminenciou Red Bullu,“ ktorá vedela pri ťažkých rozhodnutiach nakloniť misky váh na tú alebo onú stranu, no azda najväčšiu úlohu zohral v juniorskom programe. Rakúšan do F1 priviedol  množstvo dnes už plne etablovaných jazdcov, z ktorých sa poniektorí dokonca stali viacnásobnými majstrami sveta.

Ako to však býva, každá minca má dve strany. Rovnako tak ani Markov nepopierateľný prínos pre Red Bull a F1 ako takú sa nezaobišiel bez kontroverzií. Osemdesiatnik sa stal terčom kritiky pre ostré a kontroverzné vyhlásenia na adresu jazdcov, ktoré sa ale podľa Ralfa Schumachera niekedy zbytočne nafukujú.

„Helmut vie byť niekedy drsný, ale keď do niekoho investujete peniaze, máte nejaké očakávania. Nebolo by na škodu, keby sa s mladými pilotmi jednalo tak ako kedysi. Koniec-koncov, vo Formule 1 sa hladí iba na samotný výkon. Preto si myslím, že má Marko v súvislosti s juniorským programom stále čo ponúknuť,“ uzavrel niekdajší pilot Williamsu či Toyoty.