logo F1online.sk

Wolffa šokovala reakcia FIA: Mám hrošiu kožu, ale keď idú po mojej rodine…

Toto Wolff a Susie Wolffová
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Sezóna ani poriadne neskončila a Medzinárodná automobilová federácia sa nám postarala o poriadnu kontroverziu. Riadiaci orgán sa nechal vyprovokovať nepodloženými správami v nie príliš renomovaných médiách a veľmi nešikovnou komunikáciou spochybnil čestnosť Susie Wolffovej a Tota Wolffa. Manželia sa však nedali a mienia konať.

Medzinárodná automobilová federácia šliapla do osieho hniezda, keď potvrdila, že na základe správ v médiách preveruje obvinenia, ktoré boli vznesené na adresu Wolffovcov. Nasledovala veľká búrka. Do veci vstúpilo aj deväť konkurentov Mercedesu, ktorí spoločným a jednoznačným stanoviskom potvrdili, že na žiadne vynášanie dôverných informácií nepoukazovali a nežiadali od FIA žiadny zásah.

Ak sú teda tímy spokojné s prácou Susie Wolffovej a o žiadnych podozreniach z úniku informácií nevedia, čo teda FIA vlastne preverovala? Nemala by mať lepšie informácie ako nejaký málo overený zdroj? Na internete sa toho každý deň objaví dosť na to, aby sme sa tým nemuseli zaoberať.

Pod tlakom však federácia reagovala ďalším nešikovným vyhlásením. Celú vec sa pokúsila zahrať do outu s tým, že po preverení predpisov FIA a F1 neprebieha žiadne vyšetrovanie úniku dôverných informácií. Toto vyhlásenie bez akéhokoľvek ospravedlnenia však Wolffovci nevzali s pochopením a vyhlásili, že proti Medzinárodnej automobilovej federácii podniknú právne kroky.

Aj keď v ich stanovisku stojí, že na verejnosti nebudú záležitosť komentovať, nemecký Bild, na ktorý už odkazujú viaceré zdroje vrátane portálu RacingNews365.com, uverejnil rozhovor s Totom Wolffom, ktorý pravdepodobne pochádza spred niekoľkých dní. Rakúšan sa v ňom dosť ostro vyhradil voči počínaniu federácie.

„Po desiatich rokoch vo funkcii šéfa tímu som si už zvykol na rôzne veci, ale niečo také ma šokovalo,“ prehlásil rodák z Viedne. „Vôbec mi nerobí problém vojsť do krížovej paľby. Za tie roky som si vypracoval hrošiu kožu a dokážem niečo také zniesť, ale keď idú po mojej rodine, celá vec sa tým dostáva na úplne novú úroveň.“

„Úplne z ničoho vzniklo absurdné obvinenie. Išlo o osobný útok, ktorým bola prekročená červená čiara,“ prehlásil až výhražne Wolff. Spochybnenie čestnosti a profesionality jedinca je niečo, čo sa v tomto biznise neodpúšťa a je v osobnom záujme oboch zúčastnených, aby očistili svoje mená s využitím všetkých prostriedkov.

„Susie a ja sme dostatočne profesionálni na to, aby sme dokázali oddeliť prácu a súkromie. Naozaj nechápem, v ktorom bode sa naša práca navzájom prekrýva,“ dodal Wolff, podľa ktorého jeho manželka ako šéfka dievčenskej série F1 Academy asi neprinesie domov veľa užitočných informácií o práci a činnosti deviatich konkurenčných tímov.

Súvisiace články