logo F1online.sk

Vowles o zotrvaní Sargeanta: Sám som sa v kariére dopustil strašných chýb

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Logan Sargeant zostáva pilotom Williamsu aj v roku 2024. Americký mladík vo svojej nováčikovskej sezóne málokoho presvedčil, ale napriek tomu dostal dôveru vedenia Williamsu. Podobne ako Logan, aj jeho šéf James Vowles má za sebou prvý rok v stoličke šéfa tímu. Práve začiatok vlastnej kariéry využil anglický inžinier ako argument, prečo sa nakoniec rozhodol pokračovať so Sargeantom aj druhý rok.

Williamsu sa otvárali na jazdeckom trhu určité možnosti. V tíme sa však očividne rozhodli, že angažovať ďalšieho nováčika by bolo zbytočne riskantné. Aj keď Formula 2 netrpí nedostatkom kvality, na trhu chýbali talenty ako Oscar Piastri či Andrea Kimi Antonelli. Talianskeho mladíka nespomíname náhodou, pretože on je juniorom Mercedesu a práve jazdci z akadémie dodávateľa môžu Williamsu priniesť výhody, ktoré by prekonali argumenty hovoriace v prospech Sargeanta.

Iste, na trhu bol napríklad Frederik Vesti, ale ten bol Loganovým tímovým kolegom vo Formule 3 a nedokázal ho poraziť. Po zvážení všetkých pre a proti sa tak Vowles rozhodol pokračovať s americkým mladíkom. „Mali sme možnosti a mali sme na výber, ale verím mu a preto sme doňho investovali,“ povedal pre Sky Sports boss Williamsu.

„Je veľmi rýchly, keď sa mu všetko podarí poskladať dokopy. Teraz potrebuje prostredie, v ktorom môže rásť a v budúcom roku to potvrdiť. Preto si zaslúži viac príležitostí,“ argumentuje svoje rozhodnutie Vowles.

Na podporu svojich tvrdení použil bývalý hlavný stratég Mercedesu aj svoje vlastné skúsenosti. „Naozaj verím, že je potrebné investovať do budúcnosti. Nehovorím len o pilotoch, ale o celom Williamse a celej infraštruktúre. Keď som bol pred 25 rokmi absolventom školy, dostal som príležitosti rásť, ale na svojej ceste som urobil niekoľko strašných chýb. Tie ma však sformovali do človeka, akým som dnes,“ hovorí Vowles.

„S Loganom to bolo rovnaké. S veľmi malým počtom najazdených kilometrov sme ho hodili do hlbokej vody proti Alexovi, ktorého kvality a úroveň dnes podľa mňa vidí celý svet. Jednoducho nestačí niekomu popriať veľa šťastia a poslať ho na trať,“ hovorí šéf Williamsu, ktorý si nijak nezakrýva oči pred skutočnosťou, že Sargeant za sebou nemá ideálnu nováčikovskú sezónu.

„Bezpochyby sa v priebehu celého roka trápil. Na posledných štyroch alebo piatich podujatiach sa mu však kvalifikácii podarilo zajazdiť niekoľko neuveriteľných kôl. Nejde len o umiestnenie v najlepšej desiatke v Las Vegas, ale počas celej kvalifikácie poskladal niekoľko skvelých pokusov. Tlak absorbuje oveľa lepšie ako predtým a bojuje na hrane bodovanej desiatky. Auto jednoducho nebolo v závere sezóny dostatočne rýchle, ale ukázal, že urobil potrebný krok a v budúcom roku môže ďalej rásť,“ skonštatoval Vowles.

Súvisiace články