logo F1online.sk

Wolff sa vyšplhal po chrbte víťazného tímu, prehlásil Horner

Christian Horner a Toto Wolff
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Tím Mercedes čelí túto zimu obrovskej výzve. Kedysi neporaziteľná dynastia posledné dve sezóny strádala a jediné víťazstvo za dva roky nie je bilancia, na ktorú je táto stajňa zvyknutá. Podľa Christiana Hornera sa až teraz ukáže, ako dokáže Mercedes čeliť výzvam a tlaku. Nezabudol pritom trochu podpichnúť svojho súpera, že s takouto úlohou nemá Toto Wolff žiadne skúsenosti.

Rakúšan sa ujal vedenia Mercedesu v roku 2013, teda jednu sezónu pred začiatkom „hybridnej dynastie“ v Brackley a Brixworthe. Tento tím ťahal nevídanú šnúru dominancie, ale po zmene technických pravidiel sa na čelo dostal Red Bull, ktorý sa teraz pýši neuveriteľnou víťaznou bilanciou. Christian Horner sa preto už cíti dostatočne sebavedomo, aby svojim súperom dokonca rozdával rady.

„Je to obrovská výzva,“ prehlásil boss Red Bullu pre Sky Sports na margo úlohy, ktorú má teraz vo svojich rukách vedenie Mercedesu. „Toto sa do tohto športu vyšplhal po chrbte víťazného tímu a zažil dlhých sedem alebo osem rokov plných úspechov.“

„Je veľmi náročné sa takto náhle adaptovať. Tuším, že Mercedes vyhral jedny preteky za posledné dve sezóny. Niečo také bolí a vyvolá to pochybnosti o organizácii, hlavy klesajú a vy ako líder potrebujete všetkých motivovať. Musíte všetkých zdvihnúť. Keď ste už boli na vrchole a snažíte sa tam vrátiť, je to celkom odlišná výzva,“ prehlásil Horner.

Boss Red Bullu pritom hovorí z vlastnej skúsenosti. Medzi rokmi 2010 a 2013 to bol jeho tím, ktorý si užíval sériu úspechov, ale po prechode do hybridnej éry začala bezprecedentná dominancia Mercedesu. Vyhrabať sa z toho trvalo stajni z Milton Keynes roky a veľký obrat priniesol až prechod na pohonné jednotky Honda v roku 2019. Horner si spomína, čo sa vtedy snažil vštepiť svojim zamestnancom.

„Podľa mňa je dôležité, aby si ľudia verili a snažili si vybudovať sebadôveru,“ hovorí Angličan. „Je nevyhnutné, že keď dlho vyhrávate a vaša víťazná šnúra náhle skončí, začne sa ukazovať prstom a pre silu tímu ide o náročné obdobie.“

„To je dôvod, prečo som na Red Bull obzvlášť hrdý. V období, keď sme nedokázali vyhrávať, čo sme do značnej miery nemali pod vlastnou kontrolou, sme každý rok vyhrali aspoň dvoje alebo troje preteky. Okrem roku 2015 sme zakaždým vyhrali aspoň dvakrát alebo trikrát, najmä na okruhoch, na ktorých príliš nezáležalo na deficite našej pohonnej jednotky,“ dodal Horner.

Súvisiace články