logo F1online.sk

Singapur dokazuje, že aj pod tlakom dokážeme zvíťaziť, hovorí Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Stopercentne dokonalá sezóna v podaní Red Bullu sa nakoniec nekonala. Majstrom ušli jedny preteky, keď to monopostu RB19 v Singapure ani trochu nesadlo a nakoniec sa tešil Carlos Sainz. Ten je na tento úspech patrične hrdý, keďže sa nerodil vôbec ľahko.

Španielsky pretekár to na okruhu Marina Bay dokonalo poskladal a predviedol fantastický výkon. Sobotnú pole position dokázal pretaviť do nedeľného víťazstva, na ktoré sa však poriadne nadrel. Vedel, že pretekové tempo jeho Ferrari nestačí na najlepších a zvolil mimoriadne opatrný prístup. Jazdil o dobré dve sekundy na kolo pomalšie, aby sa pole neroztiahlo a znemožnil súperom undercut.

Keď však krátko po polovici pretekov zastavil na trati Esteban Ocon, riaditeľstvo pretekov aktivovalo virtuálny safety car a Mercedes povolal do boxov oboch svojich pilotov, dostal Sainzov plán vážnu trhlinu. Nakoniec však nevyhral ten najrýchlejší alebo ten s najčerstvejšími pneumatikami, ale ten najchytrejší. Carlos dokonalo využil Landa Norrisa ako svoj štít a keď mal pilot McLarenu k dispozícii DRS na obranu, George Russell s Lewisom Hamiltonom boli bezradní.

Na otázku, či singapurský výsledok zmenil jeho pohľad na náročnú sezónu pre Ferrari, Sainz odpovedal: „Na sto percent. Musí to zmeniť váš pohľad na celý rok, pretože sme nemali veľa šancí na víťazstvo.“

„Skutočnosť, že sme sa chopili svojej šance a nepremárnili sme ani jednu príležitosť, pričom sa nám podarilo maximalizovať tréningy, kvalifikáciu aj preteky, bol podľa mňa obrovský úspech. Nielen pre mňa, ale aj pre tím. Dokázali sme, že keď v novej sezóne dostaneme príležitosť, sme schopní zvíťaziť,“ prehlásil Sainz odhodlane.

„V Singapure sme boli pod tlakom, pretože ten víkend, a možno ešte Las Vegas, predstavoval našu jedinú šancu na víťazstvo. Aj keď sme to v tom čase nevedeli, dokázali sme maximálne využiť príležitosť, podali sme kvalitný výkon, nezrútili sme sa pod tlakom a poskladali sme všetko dokopy. Podľa mňa sme dokázali, že v budúcom roku sme schopní sa predviesť, ak dostaneme dobré auto,“ povedal Sainz.

Víkend v Singapure bol jedným zo vzácnych príkladov, keď to Ferrari po operatívnej stránke zvládlo veľmi dobre. Presne toto bola jedna z hlavných úloh nového šéfa Frédérica Vasseura. Podľa Sainza sa pritom Ferrari v tomto smere zlepšilo, aj keď v Pohári konštruktérov pokleslo o jednu priečku v porovnaní s minulou sezónou.

„S naším balíkom sa môžeme len pokúsiť poslať ho každý víkend na trať a vyťažiť z neho maximum. Myslím si, že teraz sa nám v tomto smere darí oveľa lepšie. Je to výzva hlavne po mentálnej stránke, pretože je náročné pochopiť, ako môžeme v kvalifikácii v Las Vegas poraziť Red Bull o tri desatiny, pričom pár týždňov predtým v Brazílii sme v pretekovom tempe strácali sekundu na kolo,” hovorí Sainz.

„Je neuveriteľné, že vôbec dochádza k takýmto výkyvom vo výkonnosti. Teraz sa však musíme sústrediť len na to, aby sme v budúcom roku mali viac pretekov ako vo Vegas či Singapure,“ dodal rodák z Madridu.

Súvisiace články